Kategoriler: İklim KriziManşet

Okyanus asitlenmesi yükseldikçe deniz ekonomisi batıyor

ABD’nin Alaska kıyıları somon ve kabuklu deniz hayvanları açısından hiçbir yerde olmadığı kadar zengindir ancak ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından finanse edilen yeni bir çalışmaya göre, Alaska sularında özellikle güney kıyılarında asitlenmenin artması, büyük oranda balıkçılık sektörüne dayalı olan ekonomiyi tehdit ediyor.

Oşinografi’de İlerleme dergisinde yayınlanan çalışmaya göre asitlenmenin artması sadece eyaletin balıkçılık sektörünü vurmayacak aynı zamanda geçimini bu sulardan sağlayan yerel halkı da etkileyecek.

Asitlenmenin nedeni

Fotoğraf: Michael Theberge/NOAA Fotoğraf kütüphanesi

Okyanuslar karbondioksiti büyük miktarlarda emen bir “karbon lavabosu” olarak hareket ederler. Deniz sularında eriyemeyen karbondioksit karbolik asite dönüşür ve bu da asitlenmeye neden olur. Bilim adamları okyanusların şimdi, 250 yıl önce sanayi devriminin başında olduğundan % 30 oranında daha fazla asidik olduğunu söylüyor.

Sularda asit birikmesine karşı en hassas olan deniz canlısı, asit, kalsiyum kabuklarının gelişmesini engellediği için, deniz kabuklularıdır. Alaska’nın somon stokları; beslendikleri canlı olan küçük kabuklular tehdit altında olduğu için risk altındadır.

En asitli sular Alaska’da

İnternet haber sitesi Alaska Dispatch News‘e konuşan, araştırmacının baş yazarı Jeremy Mathis,  geçmiş raporların artan asitlenmenin okyanus türleri üzerindeki sonuçları üzerinde durduğunu bu araştırmanın ise asitlenmenin ekonomik etkilerine odaklandığını belirtiyor.

Mathis, yaptığı açıklamada sözlerini şu şekilde sürdürüyor;

Bu ekonomik-sosyal bir çalışmadır. Bu araştırma gıda güvenliği, istihdam fırsatı ve ekonominin büyüklüğü üzerinde duruyor. Asitlenme dünyanın diğer bölgelerine göre Alaska sularını daha fazla etkiliyor. Bunun nedeni coğrafidir. Dünyadaki okyanus akıntıları döngülerini burada tamamlıyor. Böylelikle başka yerde biriktirdikleri karbondioksiti buraya getiriyor. Diğer yerlerde bile asitlenme zaten balıkçılık ve kabuklu deniz canlıları endüstrisi üzerinde ciddi bir etkiye sahip.

İstiridyeler ölüyor

New York Times raporuna göre milyarlarca ölü yavru istiridye Washington eyaleti kıyılarına vurdu. Geçen Mayıs ayında, ABD hükümetinin iklim değişikliği konusundaki ana raporu Ulusal İklim Değerlendirmesi’ne göre ülkenin kuzey-batısındaki sular dünyanın en asidik sularının olduğu bölgelerden biri.

Washington Valisi Jay Inslee, $ 270 milyon Dolar değerinde bir endüstrinin risk altında olduğunu belirtiyor. Inslee ve diğer birçok kişi; Çin’e ve Asya’nın diğer bölgelerine kömür ihraç edebilmek  amacıyla bölgede kömür limanları kurmayı planlayan kömür şirketlerine karşı mücadele veriyor. İklim bilim insanları kömür yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının küresel ısınmanın ana nedeni olduğunu söylüyor.

Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

(climatenewsnetwork.net, Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Zeliha Yıldırım