Kategoriler: ManşetTürkiye

Obama’nın yardımcısı Joe Biden Ankara’da

Air Force Two‘ uçağıyle dün gece geç saatlerde Ankara’ya inen ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden bugün, temaslarına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Mecliste yaptığı kahvaltı ile başladı.

Başkan Barack Obama’nın yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sırasında, PKK sorununun yanı sıra, ‘Arap Baharı’yla ilgili gelişmeler ve bu çerçevede Suriye’de yaşananlar, Kıbrıs’ta süren görüşmeler ve Türkiye-ABD ikili ilişkileri gündeme gelecek.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, ziyaretle ilgili bilgi verirken, ABD Başkan Yardımcısının Türkiye’de ilk olarak PKK ile mücadelede ABD’nin Türkiye’ye sağladığı yardımı konuşacağını belirtmişti. Blinken, Heybeliada Ruhban Okulu’nun tekrar açılması, Afganistan, Türkiye-İsrail ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin de gündeme geleceğini kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek olan Biden, öğle saatlerinde Ankara’dan İstanbul’a geçecek ve ‘Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne katılacak. ABD Başkan Yardımcısı, İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya gelecek.

Joe Biden’ın Ankara ve İstanbul gezisi, Türkiye’nin, İran’la nükleer programı konusunda yaşanan anlaşmazlıkta arabuluculuk yapma çabaları ve İsrail’le ilişkilerinin bozulması yüzünden, Ankara-Washington ilişkilerinin de kötüleştiği bir yılın ardından gerçekleşiyor.

BBC’nin İstanbul’daki muhabiri, Türkiye-ABD ilişkilerinin, Ankara’nın Arap dünyasında yaşanan ayaklanmalar karşısında takındığı tavır sayesinde gelişme kaydettiğini belirtiyor.

Biden, Türkiye’den sonra görüşmelerde bulunmak üzere Yunanistan’a geçecek.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi