Nurhak’ta ikinci HES projesine ‘ÇED olumlu’ kararı verildi: İlçemizi yok edecek

Maraş‘ın Nurhak ilçesinde yapılması planlanan ikinci hidroelektrik santral (HES) projesi için “ÇED olumlu” kararı verildi.

Halkın da istemediği HES için Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, konuyla ilgili yasal işlem başlattıklarını kaydetti ve “Bu projeyi yaptırmamak için gerekli bütün mücadele yöntemlerini kullanacağız ve asla yaptırmayacağız. Halkın yaşam alanlarını koruyacağız. Bu mücadelemizde herkesin Nurhak’a destek olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İlçemizi yok edecek’

Cumhuriyet‘ten Leyla Kılıç‘ın haberine göreZifana Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan HES projesiyle ilgili bir yıl önce başlatılan ÇED süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlandı.

Göksu Deresi ve yan kollarının üzerinde kurulması planlanan Bulgurdere ve Ayranpınar HES projesi için ÇED olumlu kararı verildiği açıklandı.

Bölge halkı yeni bir HES’in tarım ve hayvancılığa zarar vereceğini ifade ederken, ilçede zaten başka bir HES’in bulunduğunu da hatırlattı. Bölge sakinleri “İkinci HES Göksu’nun ve doğanın ölüm fermanı olur. Göksu’ya ve Nurhak’a dokunulmasın” çağrısı yaptı.

ÇED olumlu kararına tepki gösteren Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, bölgede tarihsel kalıntılar olduğunu ve yeni bir HES’in ilçeyi yok edeceğini kaydetti:

Halk HES istemiyor. Mevcutta bir HES varken bir proje daha yapılmak isteniyor. Tarım alanları olduğu halde neden yokmuş gibi karar veriliyor? Aynı bölgede farklı noktada daha önce yapılmaması yönünde verilen mahkeme kararını neden şirket sahibinin istediği şekilde çıkartıyorlar? Bölgede tarihsel kalıntılar da var. Yeni bir HES ilçemizi yok edecektir.”