Kategoriler: Dünya

Nergis Muhammedi için özgürlük çağrısı

İran, insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’yi 11 yıla mahkûm etti. Ülkedeki seçim sistemini eleştiren ve çocuk idamlarının durdurulmasını savunan Muhammedi, kararı temyize götürecek.

İran mahkemelerine göre Muhammedi’nin suçları “sisteme karşı propaganda yapmak” ve “ülkenin güvenliğini bozacak hedefleri olan” bir gruba üye olmak.

Uluslararası Af Örgütü’nün (AI) açıklamalarına göre İran Devrim Mahkemesi, Nergis Muhammedi’nin barışçıl eylemlerini “yalanlardan ibaret” olarak görüyor. Ayrıca Devrim Mahkemesi’ne göre Muhammedi’nin asıl amacı ülkenin itibarını zedelemek.

“Ben yalnızca bir insan hakları aktivistiyim”

Muhammedi, İran’ın yaptığı nükleer araştırmalar yüzünden bozulan dış politika ilişkilerini düzeltmeyi amaçlayan Ulusal Barış Konseyi’nin de kurucularından ve 2009’da Alexander Langer ödülüne layık görüldü.

2010’da gözaltına alındıktan ve Tahran’daki Evin cezaevine konduktan sonra sağlık durumu bozulan Muhammedi’nin 2009’da da pasaportuna el konmuştu.

Muhammedi, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Ben politikanın içerisinde değilim, yalnızca bir insan hakları aktivistiyim” dedi.

Muhammedi’nin yanı sıra, CHRD‘nin kurucularından Abdülfetih Sultani ve Muhammed Seyfzade de merkezin kurucusu oldukları için şu an tutuklu bulunuyor. Şiva Nazar Ahari de yine İran’da hapiste tutulan insan hakları eylemcilerinden.

(Bianet)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi