Millet Bahçesi yapılmak istenen asırlık Beykoz Çayırı için nöbet başladı

İstanbul‘da yer alan 100 yılı aşkın süredir Beykoz Çayırı olarak bilinen yeşil alanın Millet Bahçesi yapılmak istenmesine karşı bölge halkı nöbet başlattı.

Beykoz Çevre Dayanışması tarafından yapılan açıklamada “Beykozda yapılmaya çalışılan doğa katliamlarını gerçekleştirmenize, İstanbul’un son kalan ormanlarını yok etmenize, yaşamdan yana duyarlı yurttaşlar olarak izin vermiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Beykoz Çayır’ında haftalık nöbetlerine 25 Eylül Cumartesi tarihi itibariyle başladıklarını söylendi.

Fotoğraf: Beykoz Çevre Dayanışması

Üç ayrı imza kampanyası

Nöbette başlatılan üç farklı imza kampanyası için de imzalar toplanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilecek imza kampanyasında “Ormanlar yapılaşmaya açılmasın” talebi belirtiliyor.

Orman Bakanlığı’ndan ise özel ormanların kamulaştırılması isteniyor. Son olarak Beykoz Belediyesi’ne yönelik başlatılan kampanyada “Beykoz Çayırı millet bahçesine dönüştürülmesin” çağrısı yapılıyor.

Neler yaşandı?

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi sınırları içinde bulunan tarihi Beykoz Çayırı yaklaşık 96 bin metrekarelik alana sahip. Beykoz Çayırı’nın ‘Millet Bahçesi’ olarak düzenlenmesi için hazırlanan imar planı değişikliği teklifi, İBB Meclisi gündemine geldi.

Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği teklifi ile Beykoz Çayırı planlara ‘Millet Bahçesi’ olarak işlendi. Çayıra; millet kıraathanesi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, okçuluk ve tenis gibi spor alanları, cami, mescit, büfe, idari tesis, otobüs-teleferik hattı istasyonu, emsale dahil olmamak üzere zeminaltı otopark yapılmasının önü açıldı.

Yapılarda yükseklik 4.50 metreden 6.50 metreye, inşaat hakkı da 0.02’den 0.05’e çıkarıldı. Teklif, mecliste CHP ve İYİ Parti’nin muhalefeti, AKP ve MHP grubunun oyları ile kabul edildi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete