İklim ve EnerjiManşet

Metan emisyonu azaltma taahhüdünde yeni adım: AB, ABD ve 11 ülke gaz yakmayı 2030’a kadar sonlandıracak

0

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve 11 ülke, petrol ve gaz sektöründe metan emisyonlarının azaltılmasını hızlandırmak ve hem iklim ilerlemesini hem de enerji güvenliğini ilerletmek için Küresel Metan Taahhüdü Yol Haritası‘nı açıkladı.

Taahhüde, ABD ve AB’nin yanı sıra, Arjantin, Kanada, Danimarka, Mısır, Almanya, İtalya, Japonya, Meksika, Nijerya, Norveç ve Umman katıldı.

Katılımcılar , küresel gaz üretiminin beşte ikisini ve küresel gaz ithalatının beşte üçünü oluşturuyor.

59 milyon dolarlık yatırım yapılacağı belirtilen taahhüt, insan kaynaklı metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine göre en az yüzde 30 azaltmak için COP26‘da kabul edilen Küresel Metan Taahhüdü’nün (GMP) kritik bir uygulama adımı olarak adlandırılıyor.

Mısır, Kosova, Moldova, Umman, Katar, Saint Lucia, Trinidad ve Tobago ve Özbekistan‘ın eklenmesiyle 120 ülke, küresel metan emisyonlarının yarısını ve küresel ekonominin yaklaşık dörtte üçünü temsil eden Taahhüdü onaylamıştı.

İlgili haber: Bilim uyarıyor: Yalnızca karbondioksiti değil, metan emisyonunu da kesmeliyiz

Küresel ısınmayı 1,5 derece  ile sınırlamak ve yakın vadede bu sınırı aşmaktan kaçınmak için dünya, küresel enerji sektörünün karbondan arındırılmasına ek olarak metan emisyonlarını hızla azaltmak zorunda.

Bu Yol Haritası’nın, mevcut en hızlı ve en uygun maliyetli metan azaltma çözümlerinin dağıtımını hızlandıracak olan bir adım olduğu belirtildi. GMP Yol Haritası ile taraflar,

  • Petrol ve gaz sektöründe düşük maliyetli metan azaltımının maksimum potansiyelini yakalamak,
  • Rutin gaz yakmayı mümkün olan en kısa sürede ve en geç 2030’dan önce tamamen bırakmak,
  • Katılımcı ülkelere yeni teknik ve mali kaynaklar sağlayarak ve yerel proje ve politika eylemlerini geliştirerek bu çabaları desteklemek konusunda teşvik edeceklerini taahhüt etmiş oldu.
İlgili haber: Görünmez tehlike: Gaz yakma, atmosfere bir yılda 400 milyon ton sera gazı saldı

Bu hafta yayınlanan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) raporuna göre, metan emisyonlarını azaltmak ve petrol ve gaz sektörünün gaz yakmasını azaltmak için mevcut tüm azaltma teknolojilerini kullanmak, yüzyılın ortasına kadar yaklaşık 0,1 derece  ısınmayı önleyebilir – bu, dünyadaki tüm arabaların, kamyonların, otobüslerin ve iki ve üç tekerlekli araçların sera gazı ayak izini derhal ortadan kaldırmaya eşdeğer.

Ülkeler ve destekleyici kuruluşlar, bu taahhüdü desteklemek için özel finansman ve ayni yardım olarak 59 milyon dolar açıkladı. Buna göre,

  • Dünya Bankası Küresel Gaz Yakma Azaltma Ortaklığını (GGFR) desteklemek için 4 milyon dolar harcanacak: Amerika Birleşik Devletleri en az 1,5 milyon dolar, Almanya 1,5 milyon dolar ve Norveç yaklaşık 1 milyon dolar sağlayacak.
  • Küresel Metan Girişimi’ni (GMI) desteklemek için 5, 5 milyon dolar: ABD 3.5 milyon dolar; Kanada,  önümüzdeki dört yıl içinde 2 milyon dolar katkıda bulunacak.

UNEP Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi, Yol Haritası uyumlu petrol ve gaz sektöründeki metan emisyonlarının bilimsel değerlendirmelerini ve azaltma potansiyelini desteklemek için  9,5 milyon dolar, Global Metan Hub da fosil enerji sektöründe metan azaltımını desteklemek için yılda 40 milyon dolara kadar destek verecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.