Maraş depreminde Suriye’deki ölüm sayısı 2 bin 539’a çıktı

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından büyük yıkım yaşayan Suriye‘de de ölü sayısı artmaya devam ediyor. Depremden etkilenen bölgelerde göçük altında kalanlar için çalışmalar sürerken, ölü sayısının en az 2 bin 530’a yükseldiği açıklandı.

Suriye devlet ajansı SANA’ya göre, Şam yönetiminin kontrolündeki Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve İdlib‘in Şam kontrolündeki bölümlerinde 812 kişi hayatını kaybetti ve bin 449 kişi yaralandı.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren “sivil savunma” ekibi Beyaz Baretliler de muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde en az bin 280 kişi öldüğünü, 2 bin 600’den fazla kişi yaralandığını aktardı.

Suriye’nin kuzey bölgelerinde arama kurtarma ekipleri, birçok noktaya ulaşmakta zorlanıyor. Bölgedeki birçok şehrin altyapısı, neredeyse 12 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle çok zayıflamış durumda.  Bu durumun, depremin etkisinin daha da yıkıcı olmasına sebep olduğu belirtiliyor.

‘Ambargoyu kaldırın’ çağrısı

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Bassam Sabbagh, BM ve tüm üye devletleri yardıma çağırdı. Şam yönetiminin yardımları koordine etmeye hazır olduğunu söyleyen Sabbagh, “Tüm Suriyeliler ve bütün Suriye toprakları için” ilaç, çadır ve gıda istedi. Fransız haber ajansı AFP’ye göre de Suriye Kızılayı, Batı ülkelerine yaptırımları kaldırarak, yardım sağlamaları yönünde çağrı yaptı.

Irak, İran ve uluslararası STK’lerden yardım

Ülkeye Irak ve İran’dan gıda, ilaç ve battaniye de dahil olmak üzere yardım taşıyan uçaklar, dün Şam Uluslararası Havalimanı’na ulaştı. İran 45 ton, Irak ise 70 ton yardım malzemesi gönderdi.

Uluslararası sivil toplum örgütleri de Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde etkili olan deprem felaketi sonrasında yardım kampanyaları başlattı. Amerikalı ünlü televizyon programcısı Ellen De Generes, deprem felaketiyle ilgili ABD merkezli Küresel Güçlendirme Misyonu’nun (GEM) bağış kampanyasını paylaşarak duyurdu. GEM, bağışların yaklaşık 3.5 milyon dolara ulaştığını vurguladı.

Öte yandan Suriye’nin kuzeyinde yer alan bir cezaevinde, depremin ardından isyan çıktığı ve en az 20 IŞİD üyesinin kaçtığı ileri sürüldü. Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların kontrolündeki Afrin‘in Rajo kasabasında bulunan cezaevinde, 2 bin mahkumun tutulduğu ve bunların yaklaşık 1300’ünün IŞİD üyesi olduğu belirtildi.

BM, geçen ocak ayında yaptığı açıklamada Suriye’de en az 2.9 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu, 12 milyon kişinin ise bir sonraki öğünü nasıl elde edeceğini bilmediğini belirtmişti. Depremin bu durumu ağırlaştıracağı belirtiliyor.

Kampanyalar artıyor

Fransa merkezli Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşu olan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bölgede artan ihtiyaçlara destek vermek için bağış kampanyasını başlattı. MSF, İdlib’de yaşayan bir personelinin depremde hayatını kaybettiğini belirtti.

111 ülkede 75 yıldır hizmet veren sivil yardım örgütü CARE, iki ülkede yaşanan ‘son 100 yılın en şiddetli deprem felaketinde’ depremzedelerin dondurucu soğuklarla da mücadele ettiğini vurgulayarak kampanyasını duyurdu. Yardım kampanyası başlatan diğer kuruluşlar arasında, OXFAM, UNICEF, Save the Children, British Red Cross ve Islamic Relief yer alıyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi