Kategoriler: Dünya

Mali’de kontrol ordu birliklerinde

İslamcı militanlarca işgal edildiği için Fransa’nın Mali’de hava saldırılarına başlamasını tetikleyen Konna kenti, yeniden ordu birliklerinin eline geçti.İslamcı güçlerin kuzeydeki alandan güneye yönelmesi ve Konna’yı ele geçirmesi ardından, Fransa geçen Cuma hava operasyonlarına başlamıştı. Fransız savaş uçakları gerilla hedeflerini vururken, askerler de sokak çatışmalarına girmişti.

Batı Afrika’dan diğer ülkeler de Mali’deki yönetime destek vermek için asker göndereceklerini açıkladı. Nijerya ve Togo’dan 100 kadar asker dün başkente indi; Abuja yönetimi asker sayısını 1.200’e çıkaracağını açıkladı.

Ayrıca Burkino Faso, Benin ve Fildişi Sahili de, Mali’deki operasyona dahil olmaya hazırlanıyor.

Fransa da Mali’deki asker sayısını 1.400’e çıkaracağını açıkladı. Mali ile ilgili Birleşmiş Milletler kararı, Mali’de Afrika ülkelerinden toplam 2.500 yabancı askerin bulunmasını öngörüyor. Yorumcular Fransa’nın da asker sayısını 2.500’e çıkaracağını tahmin ettiklerini belirtiyor.

Fransız Haber Ajansı da, bir ordu sözcüsünün “Konna’nın genelinde tam denetim sağladık, bunu yaparken düşmana ağır zayiat verdirdik.” dediğini aktarıyor.

Mali ordusu kente girişleri kesti. Tarafsız gözlemcilerle, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün aralarında bulunduğu kuruluşlar, Pazartesi gününden beri Konna’ya giremiyor.

(BBC Türkçe)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Mali