Malatya’nın köylerinde çaresiz bekleyiş: Belediyeye göre çadır dağıtımı

Kahramanmaraş‘ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 il bir enkaza dönüştü. Üst üste gerçekleşen depremlerin ardından artçılar da devam ediyor. Malatya’da ikinci depremde arama kurtarma ekipleri de enkaz altında kaldı. Şehirde ayrıca zorlu hava koşulları da arama kurtarma çalışmalarında ilerleme kaydedilmesinin önüne geçiyor. Vatandaşlar kar üstünde, enkaz önünde yakınlarından bir haber alabilmeyi, canlı bedenlerine ulaşmayı bekliyor.

Malatya merkezinde yıkılan binaların altında kalanlar çıkartılmaya çalışılırken enkazın çevresinde kimi zaman sevinç çığlıkları atılırken kimi zaman da alınan ölüm haberleriyle sinir krizleri geçiriliyor. Bir yandan da vatandaşlar en azından cesetlerin enkaz altından çıkarılması için bekliyor. Son açıklamalara göre 10 ilde can kaybı  3 bin 549’a yükseldi. Ancak henüz ulaşılamayan birçok köy de var. Malatya‘nın bir köyünde de durum oldukça vahim.

‘Devletin hiçbir yardımı hala ulaşmadı’

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi‘nden ulaştığımız Yalçın Solak, Yeşil Gazete‘ye yaşadıkları zor anları anlatıyor:

Malatya Yeşilyurt Çavuşoğlu Mahallesi

“İyi bir durumda değiliz. Malatya çok kötü bir durumda. İçine girecek bir bina kalmadı. Devletin hiçbir yardımı hala ulaşmadı. Akçadağ’dan gittik, Malatya merkezden akrabalarımızın tamamını aldık şehirden, getirdik buraya. Hiçbir bina kalmamış. İnsanlar terlikleriyle, üzerinde kalan malzemeleriyle çıkmışlar. Yaralılarımız var. Bir cenazemiz var hala enkazın altında. Bir yaralımızı getirdik. Hala diz kapağından aşağısı kırılmış vaziyette ama hiçbir tedavi yapılmamış. Hastaneye götürülmemiş. Getirdik burada; sağ, yaşıyor, yemek yiyebiliyor ama diz kapağından aşağısı tamamen kırık.”

İlçede ne sağlık ekiplerine, ne itfaiyeye ulaşmanın mümkün olmadığını aktaran Solak, yıkılan bir fırından un alarak gıda ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söylüyor. Solak, şunları aktarıyor:

“Kendimize çadır yaptık. 40-45 kişi şu anda bir çadırın içerisindeyiz. Çok mağdur vaziyetteyiz. AFAD çadırlarını da torpiller aldı. Bizim gibilere gelince de; sıramızı bekleyecekmişiz. Kayda aldılar. Zaten 350 kişilik mahalledeyiz. Nüfusumuz yaklaşık üç katı olmuş. 150 çadır yazıldı, 750 kişilik de gıda malzemesine yazıldık.”

Belediyeye göre çadır dağıtımı

Solak, muhtar olan babasının AFAD çadır dağıtımındaki adaletsizliğe tepki gösterdiğini ve çıkan tartışma sonrasında çadırların tek bir bölge yerine çeşitli ilçelere eşit olarak paylaşılması gerektiğini söylediklerini aktarıyor ve ekliyor:

“Belediyeye göre seçim var çünkü biz bağımsız belediyenin yurttaşlarıyız onlar AKP’li belediyenin yurttaşları. “

Malatya Yeşilyurt Çavuşoğlu Mahallesi

Öte yandan Solak, teyzesinin cansız bedeninin enkaz altında kaldığını ifade ediyor. Bölgede vatandaşların kendi çabalarıyla arama kurtarma çalışmaları yaptıklarını aktaran Solak, teyzesinin kolunun enkaz altından göründüğünü ve nabzının olmadığının görülünce bırakılarak enkazın altından hala canlı olarak kurtarılabilecek diğer vatandaşlara yardıma koşulduğunu belirtiliyor. Bölgeden gelen bilgilere göre; AFAD’ın ulaşmadığı noktalarda vatandaşlar kendileri hayatta kalmaya ya da hayatta tutmaya çalışıyorlar.

Öte yandan Malatya’da artçılar devam ediyor. Üç saat önce Adıyaman merkezli 5,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Solak, dün meydana gelen 7,6 ‘lık depremle beraber bölgede hiç bina kalmadığını, yolda giden arabaların bile devrildiğini aktarıyor.

‘Malatya’nın nüfusu şimdi yarının altına düşmüştür’

İnşaat teknisyeni olan Yalçın Solak, ayrıca Fahri Kayahan Bulvarı‘nda son on yılda yapılan 15 katlı binaların yerle bir olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

“On kişiden bir kişi kurtulmuş. Diğerlerinin hepsi tamamen ölmüş. Fahri Kayahan dediğimiz bir bölgemiz var, son on yılda yapılan 15 katlı binaların olduğu bölge. Orada hiç bina kalmadı. İnsanların yüzde 80’i onların içinde yani. Malatya’nın nüfusu yarının altına şimdi düşmüştür. 350 bin gibi kaldı gibi görüyorum. Çünkü çok ölen var. Bize çok acil gıda ve AFAD ekibi lazım. Çadır olmasa da insanlar karınlarını doyursa belki arabalarda falan idare edecekler…”

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete