Kategoriler: DünyaManşet

Mahkeme, tütün firmalarından yalanlarının itirafını istiyor

Yeşil Gazete  gönüllü çevirmenlerinden Baturay Palas tarafından çevrilmiştir.

***

ABD’de bir mahkeme, tütün firmalarının geçmişte yalan söylediklerine dair yürütülecek kamu kampanyası için ödeme yapmalarına hükmetti.

Sigara içmenin zararları konusunda yayınlanacak reklamlarda hangi kelimelerin kullanılması gerektiği uzun zamandır tartışılıyor.

Düzenleme, yürütülecek reklam çalışmasında firmaların geçmişteki söylemlerinin gerçek dışı olduğunu ‘beyan’ edecek sözlerin kullanılmasını şart koşuyor.

En az iki yıl sürecek çalışmanın hangi yayın organlarında yer alacağı ve maliyeti ise henüz belirlenmedi.  Tütün firmalarının ise temyiz hakkını kullanacakları konuşuluyor.

Reklamların her biri tütün firmalarının sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini kamuoyuna karşı kasıtlı olarak çarpıttığına dair sözlerle başlayacak. Bir reklamda “Sigara her gün ortalama 1,200 Amerikalının ölümüne sebep olur.” sözleri yer alırken bir diğerinde “Sanık tütün firmaları sigaraları daha fazla bağımlılık yapacak şekilde üretiyor.” sözleri yer alıyor.

‘Hayati öneme sahip bir düzenleme’

Yargıç Gladys Kessler bu hükmü ilk olarak 2006 yılında vermiş ve firmaların sigaranın risklerini uzun süredir sakladığını belirtmişti.  Ardından reklamlarda kullanılacak kelimelerin içeriğiyle ilgili tartışmalar başladı. Tütün firmaları ‘kasıtlı’ kelimesinin kullanılmaması için uzun süre mücadele ettiler. Adalet Bakanlığı ve tütün firmaları arasındaki görüşmelerin önümüzdeki ay başlayacak. Görüşmelerde reklamların sigara paketleri, web siteleri, televizyon ve gazetelerde nasıl yer alacağıyla ilgili anlaşmalar yapılacak. Çocukları sigaradan uzak tutmak için yürütülen ‘Tobacco-Free Kids’ kampanyasının yöneticisi Matthew Myers ise bu düzenlemenin hayati öneme sahip olduğunu ve firmaların beyan edeceği sözlerin tam olarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

(BBC UK, Yeşil Gazete)

Çeviren: Baturay Palas