Kategoriler: Emek

Madencilerin iş bırakma eylemi 19. gününde

Zonguldak’ta taşeron firmada galeri açma işini yürüten madenciler, 18 gün önce başlattıkları iş bırakma eylemini ramazanda da sürdürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında galeri açma ve taban sürme gibi hazırlık işleri yapan taşeron firmada çalışan 175 maden işçisinden yaklaşık 50’si şantiyeleri önünde toplanarak ücretlerinin zamanında ve düzenli ödenmediği, haklarının gasp edildiği gerekçesiyle işvereni çalışmaktan nasır tutan avuçlarını göstererek protesto etti.

Şirkette operatör olarak çalışan 4 çocuk babası Muhittin Kocabıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, maaşlarının ortalama 750 lira olduğunu, bunun artırılmasının yanı sıra 700 ile 2 bin lira arasındaki alacaklarının ödenmesini istediklerini söyledi.

Maaşlarının asgari ücret tutarındaki kısmının bankaya yatırıldığını, kalanının da kendilerine elden ödendiğini anlatan Kocabıyık, ”İş yeri sahibi bizimle uzlaşmak yerine tehdit ediyor. Ramazan ayı geldi arkadaşlarımız evlerine ekmek götüremiyor. Bazıların faturalarını ödeyemediğinden elektrikleri bile kesildi. Yetkililer bu işe çare bulmalılar. Eylemimize duyarsız kalınıyor” dedi.

Madencilerden Sami Yıldız, işverenin yarına kadar alacakları ve zam konusunda olumlu adım atmaması durumunda yargı sürecini başlatacaklarını, asgari ücretle yer altında çalışmanın mümkün olmadığını kaydetti.

İsmail Erkan ve Erkan Karal da madende çalışmaktan avuç içlerinin nasır tuttuğunu, hak ettikleri paranın ödenmesi için mücadele ettiklerini bildirdi.
Madenciler, iş yeri önünde yürüyüş yaparak işvereni alkışlarla protesto etmelerinin ardından dağıldılar.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi