LGBTİ+ örgütlerinden HDP İzmir il binasına yapılan saldırı sonrası taziye ve dayanışma mesajları

LGBTİ+ örgütleri, dün HDP İzmir İl binasına Onur Gencer tarafından yapılan saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın yakınları, ailesi ve HDP’ye baş sağlığı diledi.

Örgütler, ayrı ayrı dayanışma mesajları yayımladı.

‘Bu bir kadın cinayetidir’

Kaos GL‘nin haberine göre, İzmir’deki Genç LGBTİ+ Derneği, bu cinayetin bir kadın cinayeti olduğunu belirtip, HDP’nin ve Deniz Poyraz’ın yakınlarının yasını ve öfkesini paylaştıklarını ifade etti:

HDP İzmir İl Binasına yönelik düzenlenen nefret saldırısı ve saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesi nedeniyle çok üzgün ve öfkeliyiz. Bu bir kadın cinayetidir! HDP İzmir’in ve Deniz Poyraz’ın yakınlarının yasını ve öfkesini paylaşıyoruz. Şiddetin ve nefretin olmadığı bir yaşam için dayanışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz!”

İzmir Pride da devam eden İzmir Onur Haftası etkinliklerini ertelediklerini duyurdu.

Kürtçe ve Türkçe açıklama

Hêvî LGBTİ+ Derneği ise Kürtçe ve Türkçe açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Erîşa li ser navenda bajêr ya #izmirhdp hatiye kirin erîşeke li dijî demokrasiyê ye. Em daxwaza lêpirsîneke bi bandor û zelalkirina êrîşê dikin. Em sersaxî li xizm û hevalên tekoşînê yên #DenizPoyraz dikin û dixwazin nefret bi dawî bibe.”

“#izmirhdp il binasına yapılan saldırı Demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Etkili bir soruşturma yürütülmesini ,saldırının aydınlatılmasını talep ediyoruz. #DenizPoyraz ‘ın yakınlarına ve mücadele arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyor nefretin son bulmasını istiyoruz.”

‘Nefret saldırılarına son’

Kaos GL Derneği ve 17 Mayıs Derneği, nefret saldırılarına son çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı:

Nefret saldırılarına son! HDP’ye, Deniz Poyraz’ın yakınları ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Etkili bir soruşturma yürütülmesi, saldırının aydınlatılması, HDP’ye yönelik nefret söylemlerinin son bulmasını talep ediyoruz. #DenizPoyraz”

Örgütlerin taziye mesajları

SPoD, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Ünikuir, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, KuirMarmara, Boğaziçi LGBTİ+, ODTÜ LGBTİQAA+, Kızıl Okyanus LGBTİ+ ve Pembe Hayat, HDP’ye yönelik saldırıyla ilgili şu mesajları paylaştı:

SPoD: Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin İzmir il binasına yönelik saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz öldürüldü. HDP’ye ve D.P.’nin tüm yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Demokratik alanı hedef alan bu nefret suçunu kınıyoruz. Şiddetsiz, nefretsiz, temiz siyasetten yanayız.”

Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği: “HDP’ye yapılan saldırının sorumlusu her gün usanmadan kadınları, kürtleri, LGBTİ+’ları hedef gösterenlerdir. İnsan hakları savunucularının terörist ilan edildiği coğrafyada, katillerin yalnız olmadığını biliyoruz. Nefret politikalarınıza karşı inatla yaşamı savunacağız!#HDPhalktır”

Ünikuir: “Bugün Halkların Demokratik Partisi İzmir il binasına yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ın tüm yakınlarına ve HDP’ye başsağlığı diliyoruz. Nefret söylemlerinin ve hedef göstermelerin zemin hazırladığı bu saldırıyı en kuvvetli biçimde kınıyor, demokrasiyi hedef alan bu saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce adalet karşısında hesap vermeleri için tüm yetkili birimlere çağrıda bulunuyoruz.”

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası: “Bugün İzmir’de HDP İzmir İl binasında polislerin gözetimde katledilen Deniz Poyraz unutmayacağız. #HDPhalktır”

KuirMarmara: “Mevcut siyasi iktidarın kutuplaştırıcı, hedef gösterici, kışkırtıcı söylemlerinin sonucunda gerçekleşen nefret temelli saldırıların karşısındayız.

HDP’ye yapılan saldırının faili de azmettiricisi de bellidir. HDP’nin yanındayız.

#HDPhalktır

#DenizPoyraz”

Boğaziçi LGBTİ+: “Kürt halkına yönelik örgütlü nefret bugün bir kadını katletti. Irkçılık ve LGBTİ+fobinin aynı faşist nefretten beslendiğinin farkındayız. Nefrete ve faşizme karşı birleşik mücadele için bugün biz de alanlardaydık. HDP halktır, halk burada! Katledilen Deniz Poyraz onurumuzdur.”

ODTÜ LGBTİQAA+: “HDP İzmir İl binasına yapılan hain saldırıyı kınıyor, bu saldırıda katledilen Deniz Poyraz için olan üzüntümüzü dile getiriyor ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Nefret söylemlerinin, kışkırtmaların ve hedef göstermelerin neden olduğu bu saldırı, insan haklarını hedef alan bir saldırıdır. Deniz Poyraz’ın katilinin ve hedef göstermeleriyle saldırıda payı olan herkesin en kısa sürede adalete hesap vermesi çağrısında bulunuyoruz.”

Kızıl Okyanus LGBTİ+: “#DenizPoyraz’ın katili her fırsatta HDP’yi hedef alan, kadınlara ve LGBTİ+’lara saldıran, İstanbul Sözleşmesi‘ni feshetmeye çalışan iktidardır. #HDPHalktır Halka Hesap Vereceksiniz!”

Pembe Hayat: “Bu topraklarda nefret söylemleriyle Ermenileri, Kürtleri, Alevileri, LGBTİ+’ları sistematik olarak hedef gösterdiniz; nefret suçu nedeniyle kaybettiklerimizin katillerinin kim olduğunu biliyoruz. #DenizPoyraz İzmir HDP İl Örgütü’ne yapılan saldırıyı Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği olarak kınıyoruz. Sistematik olarak bizleri hedef gösteren ayrımcı ve politik dilin derhal terk edilmesini talep ediyoruz. #DenizPoyraz”