Manşet

Kuzey Ormanları Raporu: Rant projeleri 317 çevre tehdidine neden oldu

Kuzey Ormanları Savunması’nın çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Nisan 2020 tarihinden itibaren Kuzey Ormanları’nı kapsayan bölgelerde süregelen tehdit ve yıkımların izini sürdüğü yeni üç aylık değerlendirme raporunu yayınladı.

2021 Ekim, Kasım ve Aralık aylarının kapsayan rapor söz konusu dönemde 317 adet tehdit, tahrip ve savunmanın olduğunu ortaya koydu.

Kuzey Ormanlarına 317 tehdit

Rapora göre; Kuzey Ormanları coğrafyasında yer alan; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Yalova, Balıkesir ve Bursa illerini kapsayan izleme faaliyetinde üç aylık boyunca 317 adet tehdit, tahrip ve savunma nitelikli izleme kaydedildi.

Raporda Kuzey Ormanları Coğrafyasının batısında yer alan Trakya kırsalı ve Kuzey Ormanları mevkilerinde; sanayi, madencilik ve enerji santralleri tahribinin arttığının gözlendiği belirtildi.

Bu sebeple bu üç aylık rapor kapsamında en çok izleme yapılan ikinci sıradaki bölge Kuzey Ormanları’nın 1. bölgesi olan ve Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan Trakya oldu. bu bölgede 65 adet izleme kaydedildi.

Yalnızca İstanbul’da 69 tehdit

Raporla kaydedilen izlemelere bölgesel olarak bakıldığında Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkkale’yi kapsayan birinci bölgede 65 adet, İstanbul’u kapsayan ikinci bölgede 69 adet, Sakarya, Kocaeli, Düzce’nin bulunduğu üçüncü bölgede 62 adet ve Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa’nun bulunduğu dördüncü bölgede 24 adet tehdit, tahrip ve savunma tespit edildiği duyuruldu.

Kuzey Ormanları coğrafyasının ortasında yer alan İstanbul bölgesindeki Kuzey Ormanları mevkilerinde; mega rant projeleri ve bu projelerin arttırdığı kirlilik, yapılaşma ve yaban tahribinin gözlendiği bildirildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlık ve kırsal alanlar; 3. Köprü, Kuzey Marmara Otobanı, 3. Havalimanı ve son olarak Kanal İstanbul isimli mega rant projelerinin etkisiyle büyük bir yapılaşma baskısı altında kalmış, şehrin suyu ve havası büyük bir kirlilik yükü ile boğuşmaya başlamıştır.”

Kanal İstanbul, sanayi tesisleri, balık popülasyonunun tehdidi

“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlık ve kırsal alanların; 3. Köprü, Kuzey Marmara Otobanı, 3. Havalimanı ve son olarak Kanal İstanbul isimli mega rant projelerinin etkisiyle büyük bir yapılaşma baskısı altında kalmış, şehrin suyu ve havası büyük bir kirlilik yükü ile boğuşmaya başlamıştır” ifadelerine yer verilen raporda 8 Ekim 2021’de Kanal İstanbul için 754 bin metrekarelik askeri alanın imara açıldığı hatırlatılarak burada yapılacak sanayi tesislerinin önünün açıldığına da değinildi.

Rapor: 8 Ekim 2021 Kanal İstanbul için 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı. TOKİ’ye ait Arnavutköy Yassıören Mahallesi’nde bulunan 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değiştirildi. Plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Değişiklik ile İstanbul’un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda “askeri alan” olarak işaretlenen dev araziye, “sanayi ve depolama bölgesi” fonksiyonu verildi.

Konuyla ilgili 14 Ekim 2021’de Ziraat Mühendisleri Odası‘nın söz konusu projenin balık popülasyonunu da tehdit ettiği yönündeki açıklamasına da yer verilen raporda, “Denizlerin kurtulması için Kanal İstanbul’dan vazgeçin” çağrısı yinelendi.

Rapor: 29 Ekim 2021 Saros Körfezi’ndeki liman projesi için 10 bin ağaç kesildi. Saros Körfezi’nde yaşanan tahribatın çok büyük boyutta olduğunu vurgulayan Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Çoban, şimdiye kadar 10 bin ağacın kesildiğini belirterek “Tüm orman varlıklarıyla bir habitat yok edildi” dedi.

Su kirliliği ve lağım kokuları

İstanbul’un Maltepe’den geçen Çamaşırcı Deresi ve Çengelköy’den geçen Bekar Deresi‘ndeki su kirliliğinin ve lağım kokularının esnafı ve halkı rahatsız ettiğinin hatırlatıldığı raporda endüstriyel balıkçılığın, Karadeniz ve Marmara Denizi arasında soyunu devam ettirmek için Boğaziçi’ni göç yolu olarak kullanan balık türlerini yok ettiği de bildirildi.

Rapor: 8 Ekim 2021 Tarih ve turizm kentine ağır darbe Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde yer alan MARTAŞ Marmaraereğlisi Liman Tesisleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan liman kapasite artışı (70 bin DWT’den 100 bin DWT’ye çıkarılması ve dip taraması) projesi için Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği ve yurttaşlar, limanın kapasite artışına itiraz ederek ilçenin tarih ve turizm kenti yapısının daha fazla bozulmaması için sanayi tahribine son verilmesini istediler.

Yaban tahribi birinci, su kirliliği ikinci sırada

2021’de Kuzey Ormanlarında yaşanan yeni gelişmelerde yaban hayatı tahribi birinci, su kirliliği ikinci sırada yer aldı. Raporda yapılan izleme çalışması kapsamında 266 yeni gelişmedede yaban hayatı koruma tahrip gözlemle ilgili 56, su kirliliği ile ilgili 22, genel tahrip ağaç kesimi ve savunma ile ilgili 21, orman yangını ile ilgili 19 yeni gelişme olduğu bildirildi.

Rapor: 7 Ekim 2021, Türkiye’nin ilk ve tek Su Altı Milli Parkı ‘Yıldız Koy’ imara açılıyor. Gökçeada’nın en önemli koylarından Türkiye’nin ilk ve tek Su Altı Milli Parkı olan Yıldız Koy imara açılıyor. 1/1000’lik imar planı Gökçeada Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile geçti.