Kategoriler: İklim KriziManşet

Kuraklık, tarihi gün yüzüne çıkarıyor: 2’inci Dünya Savaşı’na ait bomba; uçak enkazı, cesetler…

İklim krizinin etkisiyle dünyanın her yerinde büyüyen kuraklık buzulların erimesine, nehirlerin, göllerin  kurumasına sebep oluyor. Çekilen suların altından ise gün yüzüne çıkmamış bir tarih çıkıyor.

Bu hafta içinde İsviçre, İtalya ve ABD gibi dünyanın çeşitli bölgelerinden ülkelerin kuraklık nedeniyle değişen coğrafyalarında saklı bazı bulgular açığa çıktı.

Normalden az kar yağan bir kıştan sonra İsviçre Alpleri şimdiden iki şiddetli yaz sıcak dalgası yaşadı. Temmuz ayında yetkililer, Zermatt‘ta neredeyse 30 dereceye ulaşan olağandışı yüksek sıcaklıklar nedeniyle dağcılara Matterhorn’a tırmanmamaları konusunda tavsiyede bulundu.

Temmuz sıcak dalgası sırasında, suyun donduğu yükseklik, normal yaz seviyesi olan 3 bin -3 bin500 metreye kıyasla 5 bin 184 metrelik rekor bir yükseklikte ölçüldü.

Bu buzul çevresinde yürüyen yürüyüşçüler, yarım yüzyıldan fazla bir süredir kayıp bir uçak enkazının yanı sıra, insan cesetleriyle karşılaştı.

İki  dağcının geçtiğimiz günlerde Valais kantonundaki Chessjen buzuluna tırmanırken insan kemikleri bulduğunu doğrulayan polisler, cesetlerin 1968 yılına ait olduğunu ve aynı gün iskeletlerin helikopterle buzuldan kaldırıldığını açıkladı.

Kemiklerin yaklaşık 10 yıldır kullanılmayan eski bir patikanın yakınında bulunduğunu söyleyen Britannia dağ kulübesinin müdürü Dario Andenmatten, cesetlerin bu güzelgahta bulunmasının sebebinin yürüyüşçülerin eski bir haritayı kullanmalarından kaynaklandığını belirtti.

Çıplak kemikler dışında çok az şey kaldığı için Andenmatten, iskeletlerin “1970’lere veya 80’lere” ait olduğunu öngörüldüğünü belirtti.

Emma Farge/Reuters

Bir hafta önce, Zermatt beldesi yakınlarındaki Stockji buzulunda da başka bir ceset bulundu. Her iki vakada da Valais polisinin DNA analizi yoluyla tanımlama süreci devam ediyor.

Alp bölgesindeki polisler, 1925’ten bu yana kaybolan yaklaşık 300 kişinin listesini tutuyor. Bu listede 7 Nisan 2018’de bir kayak turunda kaybolan süpermarket zinciri milyoneri Karl-Erivan Haub da var ve Alman medyası, Stockji buzulunda keşfedilen cesedi 2021’de yasal olarak ölü ilan edilen Haub olduğunu iddia ediyor.

Ağustos ayının ilk haftasında ise bir dağ rehberi, Haziran 1968’de Jungfrau ve Mönch dağ zirvelerinin yakınında Aletsch buzulunun üzerine düşen bir uçağın enkazını keşfetti. Nesnelerin 30 Haziran 1968’de bir öğretmenle birlikte bölgeye düşen Piper Cherokee uçağının enkaz parçaları olduğu ortaya çıktı. Ölen kişilerin cesedi o tarihte bulunmuş ancak uçağın enkazı bulunamamıştı.

Can çekişen Po Nehri’nde savaş bombası bulundu

Olağandışı sıcak hava ve az yağış nedeniyle son 70 yılın en şiddetli kuraklığını geçiren İtalya’da aşırı kuraklık nedeniyle bir kısmı kuruyan 650 kilometrelik Po Nehri’nde bir balıkçı, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma 450 kilogramlık patlamamış bir bomba keşfetti.

Askeri uzmanlar, Mantua kenti yakınlarındaki kuzeydeki Borgo Virgilio köyü yakınlarında keşfedilen bombayı etkisiz hale getirerek  Pazar günü kontrollü bir patlama gerçekleştirdi.

240 kilogram patlayıcı içeren bombayı kontrollü ve güvenli bir şekilde patlatmak için 3 bin bölge sakini tahliye edildi ve bölgede hava sahası ve nehir trafiği de kısa bir süreliğine kapatıldı.

Mead Gölü’nde birkaç ay içinde arayla dört insan kalıntısı ve savaş gemisi keşfedildi

ABD’nin Nevada eyaletindeki Mead Gölü’nde kuraklık yüzünden su seviyeleri 1937’den bu yana en düşük seviyede.

Polis, su seviyesinin düşmesiykle gölde iki hafta içinde keşfedilen dört set insan kalıntısı bulunduğunu; ikisinin aynı kişiye ait olabileceğini açıkladı.

Bu kalıntılardan bazıları Mayıs ayında ortaya çıkmaya başlamıştı. Gölde 1970’lerde veya 80’lerde öldürüldüğüne inanılan bir erkek cesedi üzerine cinayet soruşturması başlatılmıştı.

Sonrasında 7 Mayıs’ta Callville Bay‘de yaşı 23 ile 38 arasında olduğuna inanılan bir kişi bulunarak DNA örnekleri alındı. İspanya’da yaşayan bir kişi, kalıntıların 1958’de gölde bir sürat teknesi kazasında ölen ve cesedi bir daha bulunamayan babası olduğunu iddia etti.

NASA fotoğraflarıyla Mead Gölü’nün yıllar içindeki değişimi.

26 Temmuz’da Swim Plajı‘nda üçüncü bir kalıntı seti bulundu ve Cumartesi günü aynı yerde dördüncü bir set ortaya çıkarıldı.

Adli tıp yetkilileri dün  yaptığı açıklamada, “Şu anda, bu kalıntılarla ilgili soruşturma, iki kalıntının aynı kişiye ait olup olmadığını belirlemeye yönelik çalışmayı içeriyor” dedi.

30 Temmuz’da ise Mead Gölü Yat Limanı yakınlarındaki kıyı şeridinde asker veya tank taşımak için kullanılan bir İkinci Dünya Savaşı dönemi çıkarma gemisi belirmişti.

Geminin, 1942 ve 1945 yılları arasında üretilen ve bazıları Normandiya çıkarmasında da kullanılan binlercedinden biri olduğu düşünülüyor.

Fotoğraf: AP