Kategoriler: KadınManşet

Kare Kare 14. Feminist Gece Yürüyüşü: “Yakamadığınız cadıların torunlarıyız!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nde İstanbul Feminist Kolektif’in çağrısı ile binlerce kadın ve LGBTİ birey Taksim’de buluştu. Gelenekselleşen Feminist Gece Yürüyüşü için 14. kez saat 19.00’da Taksim‘de Fransız Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelen kadınlar, İstiklal Caddesi‘ni pankartları, müzik aletleri, enerjileri, hak talepleri ile renk, ses, neşe, kahkaha ve isyanla doldurdu.

Fransız Kültür Merkezi‘nin önünden başlayıp Tünel‘de son bulan yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. “Kadın, yaşam özgürlük”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Erkek şiddetine direnen kadınlara bin selam”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarıyla yürüyen kadınlar alkışlarla, zılgıtlarla, halayla ataerkil zihniyete, erkek şiddetine ve adalet sistemine tepki gösterdi, dayanışmayla mücadeleye devam edeceklerinin mesajını verdi.

İstanbul Feminist Kolektif adına basın açıklaması, Tünel Meydanı‘nda okundu. “8 Mart 2015’ten bugüne, biz kadınlar evde, işte, okulda, sokakta, hayatlarımızı ve haklarımızı savunmaya devam ettik, aileye, erkek patronlara ve erkek devlet şiddetine karşı mücadelemizi ve dayanışmamızı artırdık” sözleriyle başlayan basın açıklamasında şu noktalara dikkat çekildi:

“Biz, kadınları aileye hapsetmeyi amaçlayan, boşanma komisyonları adı altında kadın erkek eşitliğini gölgeleyen, erkek şiddetini önlemek yerine şiddet evlerden dışarı taşmasın, gözden ırak olsun diye uğraştığınız tüm aile politikalarınızın farkındayız!”

“Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz için feminist mücadelede ısrar ediyoruz!”

“Erkeklerden gelen ölüm tehlikesi karşısında, yıllarca maruz kaldığımız şiddet karşısında hayatımızı savunuyor, meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz.”

“Yaşamdan yanayız, silahlar sussun diyoruz!”

Yaklaşık iki saat süren yürüyüşe polis müdahalesi olmadı. Kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, toplumsal cinsiyetçiliğe, yasal düzenlemelerin yetersizliğine, ataerkil söylemlere, kadının yaşam hakkına ve tercihlerine müdahaleye, homofobiye, karşı çok ses, çok renkle hep birlikte hak taleplerini dile getiren kadınlar “gece vakti” sokakta ve çok güzeldi.

14. Feminist Gece Yürüyüşünü Nejla Osseiran görüntüledi.

 

Fotoğraflar: Nejla Osseiran

(Yeşil Gazete)