Manşet

Kanal İstanbul 146 kültür varlığını tehdit ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır” dediği henüz ihalesi yapılmayan Kanal İstanbul’un proje rezerv alanı içerisinde 146 adet kültür varlığı tespit edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, proje rezerv alanı içerisinde 146 adet kültür varlığı tespit etti.

Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkan’ın haberine göre; İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, proje rezerv alanı sınırları içerisinde Bathonea Antik kenti, Azadlı Baruthanesi, Terkos Su Pompaları, Küçükçekmece Mimar Sinan Köprüsü, Yarımburgaz Mağarası, Hasandere Köprüsü, Dursunbey Köprüsü, tarihi Kibrit Fabrikaları gibi kültür varlıklarının tespit edildiğini belirtti.

‘Yarımburgaz Mağarası 400 bin yıl önce barınak olarak kullanılıyordu’

Özel, “Lagün Gölü’nün kuzeyindeki Yarımburgaz Mağarası, tarih öncesi insanların barınak alanlarından biri olarak 400 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. Bunun gibi İstanbul’un tarihsel arkeolojik alanları telafisi mümkün olmayacak şekilde yok olacak” dedi.

‘Bölgenin biyolojik ve kültürel özelliklerinin korunmasını olumsuz etkiliyor’

Arkeolog Yiğit Ozar, “Projeden, zarar görecek geniş coğrafya paleolitik çağdan itibaren önemli arkeolojik izler barındırıyor” dedi. Ozar “Mağaranın yamaçlarında ‘sultan pelemiri’ olarak bilinen endemik bir bitki türü var. Bu mağara yamacını biyolojik çeşitlilik açısından da önemini gösteriyor. Proje bölgenin biyolojik ve kültürel özelliklerinin bütünlüklü bir şekilde korunması şansını olumsuz etkilemekte” ifadelerini kullandı.

Yarımburgaz Mağarası’nda Ali Baba ve 40 Haramiler ile Tarkan filmleri ve Muhteşem Yüzyıl dizisi çekildi. Projeden etkilenecek bir diğer bölge ise Tosun Paşa filmindeki Yeşil Vadi sahnelerinin çekildiği Ağaçlı Köyü olacak.

Kanal İstanbul’dan 44 dönümlük arazi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani’nin annesi Şeyha Moza’nın, talan ve ranta sebep olacağı gerekçesiyle tepki çeken Kanal İstanbul güzergâhından 44 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıkmıştı.  Erdoğan da Katar emirinin annesinin arsa almasıyla ilgili, “Katar Emiri’nin annesinin ülkemizden gayrimenkul satın almasına mani yasal olarak herhangi bir şey söz konusu mu” demişti.

Arazi satışları, imar planı değişikliği gibi birçok tartışmaya neden olan Kanal İstanbul projesinde askıya çıkan imar planlarına göre bazı bölgelerden arsa alan “şanslı” kişilere 15 kat imar izni çıkmıştı. Söz konusu azınlık dışında kalanlara ise 3 kat imar izni verilmişti. Bu değişiklik sonrası “15 kat izin çıkan yerleri Katarlılar mı aldı” sorusu gündeme gelmişti.

Kanal İstanbul güzergâhında arsa alan isimler arasında Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Aziz Torun, 17/25 Aralık operasyonlarında tartışılan eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Erdoğan Bayraktar gibi isimler bulunuyor.