Kategoriler: ManşetTarım-Gıda

Kadınların sahneleyeceği “Tohum” oyunu Fethiye Tohum Takas Şenliği’nde

Yerel tohumların satışına kanunen yasak getirilince atalık tohumların yok olmasını önlemek için 3 yıl önce harekete geçen Fethiyeli kadınlar, köy köy dolaşarak topladıkları tohumları üreticilere dağıtarak üretim yapılmasını sağladı. Yerel tohumlardan üretilen ürünleri köylüler adına satışını yapan kadın gönüllüler, 19 Aralık’ta Fethiye’de gerçekleşecek şenlikte sahneleyecekleri tiyatro oyunuyla yerel tohumların direnişini anlatacaklar.

Magma Dergisi’nde Yusuf Yavuz imzası ile yayınlanan habere göre Fethiye Yerel Tohum Üretimi ve Tohum Takası Projesi Koordinatörü Suna Kumyol, üçüncü yılını dolduran çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Bu girişimin sanıldığı kadar kolay olmadığını dile getiren Kumyol, “ancak azmedilir ve yerel tohumun önemi yeterince anlatılırsa üstesinden gelinemeyecek kadar zor olmadığıdır. Fethiye Belediyesinin sağladığı araçlarla köy köy dolaşarak topladığımız yerel tohumlarla başladığımız çalışmalarımıza ilk günkü şevkle devam ediyoruz. Üreticinin elinden toplamakla bizim elimize geçen tohumları, yine üreticimize verdik; üretilen yerel tohum ürünlerini de tüketiciye ulaştırdık. Çalışmalarımızın kısaca özeti budur” dedi.

Yerel tohumlardan elde edilen ürünlerin dernek gönüllülerince nöbetleşe beklenen tezgahlarda satılarak üreticinin parasının kuruşu kuruşuna ödendiğinin altını çizen Kumyol, “Bizim dernek olarak onlardan hiçbir maddi talebimiz olmadı. Bunu özellikle belirtiyorum. Çünkü başlangıçta bazı üreticiler bile, bazı fesat kişilerle birlikte, bunca kadının yazın sıcağında, kışın soğuğunda Cuma günleri en az 7-8 saat vardiya usulü karşılıksız çalışmalarını anlayamadılar. 3 sene sonra çoğunun bu düşünceleri mutlaka değişmiştir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

19 Aralık Cumartesi günü üçüncüsünü düzenleyecekleri tohum takası şenliğinde yöre kadınlarının sahneleyeceği ‘Tohum’ adlı tiyatro oyunu ile tüketicileri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Kumyol, bölgede yaşayan yurttaşların şenliğe katılarak yerel tohumların yaşatılması konusunda destek vermeleri çağrısında bulundu. Yerel tohum takasının yapılacağı şenliğine Doç. Dr. Toygar Toydemir ile Dr. Zerrin Çelik de katılacak.

 

(Magma)