Kadınlar bina cephesine dev dilekçe astı: Ölmek istemiyorum

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi‘nden çekilme kararına tepki gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İstanbul’un en kalabalık güzergahlarından biri olan Zincirlikuyu‘da üzerinde “Ölmek istemiyorum” yazılı dev bir şikayet dilekçesi astı.

Platform tarafından yapılan açıklamada bu dev şikayet dilekçesinin bir kadının verdiği yaşam mücadelesi olduğu belirtildi. Bunun sadece tek bir örnek olduğu belirtilen açıklamada “Bu dilekçenin sahibi kadın gibi her gün onlarca, binlerce kadın bu dilekçeleri veriyor. Hayatta kalabilmek, şiddetten uzak yaşamak için karakollarda, adliyelerde mücadele ediyor” ifadesi kullanıldı.

‘İstanbul Sözleşmesi kadınlar için hayati’

Açıklamada, şikayet dilekçeleri dikkate alınmadığında kadınların defalarca sistematik şiddete maruz kaldığı vurgulanarak “Bu nedenle de bu devasa dilekçe örneğini herkesin görmesini istedik. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermek istedik” denildi.

‘Yüzlerce kadın hayatta olabilirdi’

Arzu Aygün‘ün dokuz, Ayşe Tuba Arslan‘ın 23, Nahide Opuz‘un 36 ve Sevtap Şahin‘in tam 60 kez resmi makamlara başvurduğu, koruma talep ettiği ya da şikayetçi olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Şikayetleri görmezden gelindi ve şikayetçi oldukları erkekler tarafından öldürüldüler. Bu şikayetlerin, dilekçelerin tek bir tanesi bile dikkate alınsaydı, İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bugün yüzlerce kadın hayatta olabilirdi.”

Kadınlar için yaşam hakkı başta olmak üzere, eşit ve özgür yaşamanın güvencesinin sözleşme ve yasalar olduğu belirtilen açıklamada “Her bir maddesi öldürülen onlarca, binlerce kadının ardından yazıldı. Kadınların verdikleri mücadeleyle var oldu. Şimdi mücadelemizle de o kararı geri çektirecek, sözleşmeyi de uygulatacağız” ifadeleriyle son buldu.