İstanbul SözleşmesiKadınManşet

Kadına yönelik şiddet araştırma anketi: Sistem kadınların güvenliğini sağlamıyor

0

Kadın Savunma Ağı 25 Kasım öncesi, iktidarın sürekli kadınlar adına konuştuğu, kadınlara sormadan kararlar aldığı, doğruluğu sorgulanması gereken istatistiklerin paylaşıldığı süreçte, kadınların şiddet ortamında kendilerini nasıl hissettiğini araştırmak üzere bir anket çalışması gerçekleştirdiğini duyurdu.

Anket yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü öncesi yapılan araştırma, kadın örgütlerinin çokça dile getirdiği gerçekleri yeniden ortaya koydu.

‘Anket Bakanın açıklamasının tam tersini ortaya koydu’

Anket sonuçlarına göre; kadına yönelik şiddeti önlemekle ve kadınları şiddet karşısında korumakla görevli kurumların kadınlar açısından güvenilir değil ve kadına yönelik şiddetin her türlüsü her yerde mevcut. Ayrıca şiddet en çok kadınların yakınında bulunan erkeklerden geldi. Ek olarak kadınların şiddeti görmezden gelmediği de sonuçlardan biri.

Kadınlar şiddetin farklı biçimlerine maruz bırakılıyor. Anket açıklamasında “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddetle mücadelede ilerlediklerini söylese de araştırmamız, tam tersini ortaya koydu” deniliyor.

Araştırmaya katılanların neredeyse tamamı kadınların şiddete maruz bırakıldığını düşünüyor. Anket sonuçlarına ilişkin Kadın Savunma Ağı‘ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

“İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedildiği, nafaka hakkının elimizden alınmaya çalışıldığı bu süreçte, iktidar tarafından kadına yönelik şiddetle mücadelenin ilerlediğine inanmak mümkün değil.”

‘Sistem kadınların güvenliğini sağlamıyor’

Anket sonuçlarına göre; adli makamlar güvenilir değil:

“Şiddete karşı devletin politikalar üretmesini bekliyoruz. Ancak gerçeğin böyle olmadığını da biliyoruz. Bu sistem kadınların güvenliğini sağlamıyor. Kadınların özelleştirilmiş politikalar istediğini söylemekten asla vazgeçmeyeceğiz! Yaptığımız anket sonuçları gösteriyor ki kadınların şiddete maruz kalmasını önlemek ve engellemek devletin elindeki araçlarla mümkün. Kadınlar en çok aile içinde şiddete maruz bırakıldıklarını düşünürken iktidar ve yandaşları hala ailenin kutsallığından, ahlaktan bahsediyor.”

Son olarak kadınların bu adaletsizliğe, eşitsizliğe; kazanılan haklarının alınmasına ve katledilen kadınlar için isyan etmeye sokaklara çıktığında da erkek-devlet şiddetine maruz bırakıldığını vurgulayan açıklamada şunlara yer verildi:

“Hayatımızın her alanına sirayet eden şiddete rağmen hayatta kalmaya çalışan kadınlar olarak haklarımızdan, mücadelemizden, birbirimizden, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!”

Anket sonuçlarına göre;

  • Araştırmaya katılan 500 kadına yöneltilen “Kadınların mobbinge maruz bırakıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 85,8’i kadınların mobbinge maruz bırakıldığını düşündüğünü belirtti.
  • 500 kadına yöneltilen “Kadınların ekonomik şiddete maruz bırakıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 85,2’si kadınların ekonomik şiddete bırakıldığını düşündüğünü belirtti.
  • 500 kadına yöneltilen “Kadınların cinsel şiddete maruz bırakıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 84,6’sı kadınların cinsel şiddete maruz bırakıldığını düşündüğünü belirtti.
  • 500 kadına yöneltilen “Kadınların ısrarlı takibe maruz bırakıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 72,8’i kadınların ısrarlı takibe maruz bırakıldığını düşündüğünü belirtti.
  • “Türkiye’de kadınlara yönelik şiddetin en çok kimler tarafından uygulandığını düşünüyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 40,7’si koca/erkek arkadaş, yüzde 29,1’sı baba/erkek kardeş/amca/dayı, yüzde 6,1’sı tanımadıkları kişiler tarafından, yüzde 3,2’sı polis/ jandarma/bekçi tarafından ve yüzde 20,9 hepsi tarafından şiddet uygulandığını belirtti.
  • 500 kadından yüzde 65,4’ü kendisini sokaklarda tehlikede hissettiğini belirtti.
  • Yüzde 23,8’i kendisini işyerlerinde tehlikede hissettiğini belirtti.
  • Yüzde 21,4’ü kendisini hastanelerde tehlikede hissettiğini belirtti.
  • Yüzde 12,2’si kendisini aile evinde tehlikede hissettiğini belirtti.
  • Yüzde 10,2’si kendisini yaşadığı evde tehlikede hissettiğini belirtti.
  • “Kendinizi tehlikede hissettiğinizde/şiddete maruz bırakıldığınızda ilk olarak kimi ararsınız?“ sorusunu kadınların yüzde 24,06’sı aile, yüzde 24’ü arkadaş olarak yanıtladı. Yüzde 19,6’sı karakol derken, yüzde 18,7’si kadın örgütlerini arayacağını belirtti. Karakollar ile kadın örgütlerinin bu kadar yakın çıkması devletin şiddeti önlemeye yönelik politikalarda ne denli geride olduğunu gösteriyor. Kadınların yüzde 7,65’i bu soruyu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Şiddetle Mücadele Hattı (183) olarak yanıtladı. Kadınların yüzde 3,73’ü baroları, yüzde 2,26’sı savcılığı arayacağını belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.