Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Jean-Luc Godard hayatını kaybetti

Fransız Yeni Dalgası’nın en önemli isimlerinden biri olan ünlü yönetmen Jean-Luc Godard 91 yaşında hayatını kaybetti.

Yönetmen daha 1960’lı yıllarda sinemayı da etkisi altına alan yeniliklere ilişkin eleştiri yapan genç isimlerden biriydi. Sinemaya yön veren akımlardan biri olan Fransız Yeni Dalgası da bu süreçte filizleniyordu.

Godard, Fransız Yeni Dalgası’nın da dışına çıkarak daha politik bir noktada ve proleteryanın yanında bir koltuğa yerleşerek sinemasının yönünü değiştirdi.

“Bir hikâyenin bir girişi, bir gelişme bölümü ve bir sonucu olmalıdır, ama ille de bu sırayla olması gerekmez” sözlerinin sahibi Godard, Serseri Aşıklar (À bout de souffle, 1960), Hayatını Yaşamak (Vivre sa vie, 1963), Nefret (Le mépris, 1963), Çete (Bande à part, 1964), Alphaville (1965), Çılgın Pierrot ( Pierrot le fou, 1965), Kral Lear (King Lear, 1987), Kadın Kadındır (Une femme est une femme, 1961) gibi filmlerin unutulmaz yönetmeni oldu.

Godard, daha genç yaşlarda başladığı sinema eleştirmenliğinin ve yönetmenliğinin yanı sıra aynı zamanda senaristlik de yapan bir isimdi. 131 ayrı filmin yönetmenliğini ve 98 filmin senaristliğini üstlenen Godard 47 filmde de oyuncu olarak yer almıştı.

Yeni Dalga’yı en fazla belirleyen kişi olan Godard, sinemada özümsediği eleştirel duruşu ve bakışıyla aslında yedinci sanatta öncü olan bir isim olarak unutulmazlar arasına girmiştir.

3 Aralık 1930’da Fransa’nın başkenti Paris’te doğan yönetmen, Cannes, Berlin, Venedik gibi sinema festivallerinden ödüllere de sahip.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: Jean-Luc Godard