Kategoriler: DünyaManşet

Jamaika’da sol eğilimli UHP’den seçim zaferi

Jamaika'nın ilk kadın başbakanı Portia Simpson Miller

 

Jamaika’nın ilk kadın başbakanı Portia Simpson Miller

Jamaika’da yapılan parlamento seçiminde, Portia Simpson Miller başkanlığındaki sol eğilimli Ulusal Halk Partisi açık farkla zafer kazandı.

Ulusal Halk Partisi’nin 63 sandalyenin 41’sini almasıyla ülkenin ilk kadın başbakanı olan Miller, 66 yaşında.

Seçim sonuçları ülkenin en genç başbakanı olan 39 yaşındaki Başbakan Andrew Holness’in liderliğindeki merkez sağ partinin büyük bir hezimet yaşadığını gösteriyor. Bu sonuçlarda 18.6 milyar dolar dış borcu olan ve işsizliğin %13’lerde olduğu ülkenin ekonomik sorunlarının etkili olduğu bildiriliyor.

Portia Simpson Miller, halk diliyle yaptığı konuşmalarla büyük sempati toplamış ve kendisine “Sista P”, “Yoldaş Lider” gibi lakaplar takılmıştı.

Karayip denizinde bulunan Büyük Antiller takımadasının en küçük ada devletlerinden biri olan 2,8 milyon nüfuslu Jamaika, İngilizlerden bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından bu yana aralarında fazla bir fark olmayan iki parti tarafından yönetiliyor. Seçimi kaybeden İşçi Partisi, iktidara gelen Ulusal Halk Partisi’nden daha tutucu bir çizgide bulunuyor. UHP ise yoksullara yönelik sosyal politikalara daha fazla önem veriyor.

Jamaica Gleaner, The Guardian, Euronews’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi