2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

İskenderun Limanı’ndaki yangın dördüncü gününde sürüyor: Kesif bir koku var

0
İskenderun Limanı, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Türkiye‘nin güneydoğu illerini şiddetle sarsarak ağır yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş ve 6,5 ile 6,4 büyüklüğündeki Gaziantep depremleri, Hatay‘ın İskenderun ilçesindeki uluslararası limanda bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmasına yol açtı.

Dün (8 Şubat Çarşamba) Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından kontrol altına alındığı belirtilen yangın, bugün yeniden kontrolden çıkarak devam ediyor. Ancak henüz söndürülebilmiş değil. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, yangın bölgesine gidenlerde biri. Doç. Dr. Gündoğdu’nun anlattıkları yangının boyutunu gözler önüne seriyor:

“Bir kimyasal -sünger, plastik, kauçuk gibi- yanınca kesif bir koku gelir ya; tam olarak öyle bir koku var. [Arabada] camı açmadık ama buğu gidericiyi açtık ve kesif bir koku geldi. Dumanın içinden geçtik. İskenderun yolunda, Muammer Aksoy Caddesi var. Caddenin hemen yanında yangın, dolayısıyla yola çok yakın. Simsiyah duman ve epey koku vardı. Orada muhtemelen plastik kauçuk gibi malzemeler yanıyor. Alev de epey şiddetli bir alev. Normalde odun yakıldığında vs ateşi görürsün ama burada acayip bir alev vardı.”

Gündoğdu, çevre ilçe, il belediyelerinin ve İBB’nin İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiğini aktarıyor. Liman yanmaya devam ediyor.

Yangına çok sayıda söndürme uçağı ve helikopterlerle havadan, söndürme gemileriyle denizden, itfaiye ekipleriyle de karadan müdahale devam ediyor.

İskenderun Limanı, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Konya Büyükşehir Belediyesi yangına ilk müdahaleyi yapmıştı. Yangına Milli Savunma Bakanlığı tarafından yangın bombası ile, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uçak ve helikopterlerle müdahale edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerinin de bölgeye intikal etmesi sonrası yangının kontrolü büyük ölçüde sağlanmış durumda. Ancak bölgede hala devam eden yangın sağlık tehdidi yayıyor.

Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise “İskenderun limanındaki yangın; denizden, karadan ve havadan müdahale ile kontrol altına alınmıştır. Bu limanda gemi elleçleme hizmetleri verilememekte olup bekleyen gemiler diğer tesislere yönelmelidir. Körfezdeki diğer liman tesislerinde operasyonlar için engel bulunmamaktadır” denildi.

Günlerdir süren yangının çıkma sebebi tam olarak belirlenemezken, zaman zaman alevler, boyu metrelerce yükseldi ve dumanlar gökyüzünü siyaha boyadı.

Yoğun kara dumanlar, ilçede yetersiz ekipman, az sayıdaki kurtarma ve yardım ekibi, parçalanmış yollar, yetersiz kalan baz istasyonları ve soğuk hava koşulları nedeniyle halihazırda güçlükle yürütülen yardım çabalarını zaman zaman daha da zorlaştırdı.

İskenderun Limanı

İskenderun Limanı, Avrupa Birliği istatistiklerine göre, 2021’de taşınan malların brüt ağırlığına göre Avrupa‘nın en büyük 10’uncu limanı.

Dünyanın en büyük nakliye şirketlerinden biri olan AP Moller-Maersk pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, depremin yol açtığı hasar nedeniyle limandaki tüm operasyonlarını durdurduğunu söyledi.

Kopenhag merkezli şirket, bölgedeki yolların aldığı ağır hasardan ötürü tedarikçilerin kamyonlarını bölgede içerisinde ya da çevresinde hareket ettiremediklerini bildirdi.

Maersk, İskenderun Limanı’na gitmek üzere yola çıkan konteynerleri Mersin Limanı ve Mısır‘daki Said Limanı da dahil olmak üzere yakınlardaki merkezlere yönlendirdiğini duyurmuştu.

Şirket, kurtarma çabalarının ne kadar süreceği ve hatta hasarın boyutunun belirsiz olduğunu aktardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.