ManşetDünyaİklim KriziSağlık

Irak ve Kuveyt’te de kum fırtınası: Binlerce kişi boğulma tehlikesi yaşadı

0
Fotoğraf: Jaber Abdulkhaleg - Anadolu Ajansı

Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi, ülkedeki yoğun kum fırtınası nedeniyle uçak seferlerinin askıya alındığını açıkladı. İdarenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kuveyt Uluslararası Havalimanı‘nın yerel saatle 14.20 itibarıyla uçuşlara kapatıldığı belirtildi.

Sivil Havacılık İdaresi Müdür Yardımcısı İmad el-Celvi, görüş mesafesinin iyileşmesiyle uçuşlara yeniden başlanacağını aktardı.

Fotoğraf: AA –  Kuveyt

Halka ‘evde kalın’ çağrısı

Irak genelinde ise kum fırtınasının etkisi devam ediyor. Irak’ın Kerkük şehrinde yetkililer halka evlerinde kalma çağrısında bulundu.

Kerkük’te dün akşam saatlerinde başlayan kum fırtınası hayatı olumsuz etkiledi. Irak Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, önümüzdeki 48 saat boyunca özellikle solunum hastalıklarına sahip kişilere evlerinde kalması tavsiye edilirken, yolculuk yapılmaması gerektiği kaydedildi.

Kerkük Sağlık Dairesi Genel Müdürü Nebil Hamdi Boşnak ise kum fırtınası nedeniyle bölge halkını zorunlu haller dışında dışarıya çıkmama konusunda uyarırken, maske takılması tavsiyesinde bulundu. 

Fotoğraf: AA – Irak

Boşnak ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından, sağlık çalışanlarına kum fırtınasına karşı her türlü hazırlığın yapılması talimatı verildiğini açıkladı. Irak’ta kum fırtınası nedeniyle tüm uçuşlar askıya alınırken, ülkede genelinde resmi tatil ilan edilmişti.

Irak’ın birçok bölgesinde geçen hafta etkili olan yoğun kum fırtınası nedeniyle dört bin kişinin boğulma tehlikesi geçirerek hastanelere kaldırılmıştı. Irak Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede hayatı olumsuz etkileyen kum fırtınası sebebiyle binlerce kişi solunum şikayetiyle hastanelere başvurmuştu.

İklim değişikliği ve kum fırtınası: Irak’ın antik yapıları yok oluyor

İklim değişikliğinin yol açtığı su kıtlığı, tuz konsantrasyonunun artması ve kum fırtınaları, sağlık tehdidinin yanısıra Irak’ın da içinde bulunduğu Mezopotomya‘da dünya mirası önemli antik yapıların, kültür ve doğal mirasının yok olmasına da neden oluyor.

Irak‘ta artan tuz konsantrasyonları kerpiçleri tüketirken ve daha sık görülen kum fırtınaları antik harikaları aşındırıyor; dünyanın en eski yapılarından bazıları iklim değişikliği nedeniyle yok oluyor .

Uygarlığın beşiği olarak bilinen ve Irak’ın da yer aldığı Mezopotamya,  çivi yazısının geliştirildiği ve Sümer başkenti Ur gibi dünyanın en eski şehirlerinden bazılarının inşa edildiği bir bölge.

‘Sular altında kalabilir’

Irak giderek ısınıyor ve kuruyor. Birleşmiş Milletler, 2050 yılına kadar yıllık ortalama sıcaklıkların 2°C artacağını ve 50°C’nin üzerindeki aşırı sıcaklıkların yaşanacağı gün sayısının artacağını, yağışlı mevsimde yağışların yüzde 17’ye kadar düşeceğini ve kum ve toz fırtınalarının sayısının yılda 120’den 300’e çıkacağını, yani iki katından fazla olacağını tahmin ediyor. Bu arada, yükselen deniz suyu Irak’ın içine bir tuz hançeri sokuyor. 30 yıldan daha kısa bir süre içinde güney Irak’ın bazı kısımlarının sular altında kalabileceği belirtiliyor.

Önlem alınabilir mi?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kum ve toz fırtınası olmadan önce alınması gereken önlemlere ilişkin olarak daha önce yaptığı bir uyarıda şu ifadeleri kullanıyor:

“Kum-toz fırtınası olmadan önce alınması gereken önlemlerin neler olacağı aslında sorunun kaynaklarından belli, en önemlisi kurak ve yarı kurak bölgelerde arazi tahribatını önlemektir. Aşırı otlatma nedeniyle bitki örtüsünü kaybetmiş otlak ve meraların ıslah edilmesi, tarım alanlarında çok yıllık ürünler yetiştirilmesi, toprak işlemesiz tarım uygulamalarının yapılması, toprakların organik madde içeriklerinin artırılması gereklidir. Ayrıca toprakların şiddetli rüzgar mevsiminden sonra sürülmesi, toprak yüzeyinin malçlanması (saman ve benzeri artıkların toprakların üzerine serilmesi), iklim ve toprak koşullarının uygun olduğu yerlerde ağaçlandırmalar yapılması alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.