Manşet

İMO: Galata Kulesi’ndeki kaçak inşaatın sorumluları ortaya çıkmalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi‘nde E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında binanın tahrip edilmesine ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi bir açıklama yaptı.

Tarihi eserlerde yapılan restorasyonun ve deprem bölgelerinde yapılan güçlendirme çalışmalarının önemine işaret edilen açıklamada, Galata Kulesi’ndeki restorasyonun, restorasyon mimarisi biliminin temel kabullerine uygun gerçekleştirilmediği vurgulandı.

Neler yaşandı?

1500 yıllık tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığı ortaya çıktığını gösteren görüntüler sosyal medyada çok fazla tepkiyle karşılaşmıştı.

Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır” demişti.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, yapılan yıkım için Koruma Kurulu izin talebinin yıkımdan sonra gerçekleştirildiğini söyleyerek “Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!” ifadesini kullanmıştı.

Yeni görüntüler ortaya çıktı

İzinsiz olarak restorasyon adı altında gerçekleştirilen yıkıma ait yeni videolar da ortaya çıktı. Videoda yıkımın kulenin üst katlarında da devam ettiği, pencerelerin söküldüğü, taş merdivenlerin sökülerek beton döküldüğü görüntüleniyor.

İMO: Kaçak çalışma yapıldı

Çalışmalarda ‘hilti’ kullanıldığını ve taşıyıcı duvarlara bu delici aletle müdahale edildiğini tespit ettiklerini açıklayan İMO İstanbul Şubesi yönetimi, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Sözde çalışmanın restorasyon projesi olmadan başlatıldığı kamuoyuna yansımıştır. Bunun anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün değildir. Tarihi eserlerin korunması, güçlendirilmesi Koruma Kurulu`ndan onay alınacak bir proje bağlamında gerçekleştirilmelidir. Bu, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının olmazsa olmazdır. Bu temel ilke çiğnenmiş, Galata Kulesi`nde kaçak çalışma yapılmıştır.

Galata Kulesi’nin tarihi değerine vurgu yapılan açıklamada “Açık bir suçla karşı karşıyayız. Hem kent hem de tarih suçu işlenmiştir. Kaçak çalışma bir an önce durdurulmalı ve Galata Kulesi’ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır” denildi.