İktidar kulaklarını tıkadı: AFAD’a yönelik sorular yanıtsız

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Maraş ve Hatay başta olmak üzere 10 kentte büyük yıkımlara neden oldu.

BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre, depremlerin ardından iktidarın depreme yönelik kayıtsızlığı da tartışılmaya başlandı. Muhalefetin TBMM çatısı altında depreme karşı alınması gereken önlemlere ilişkin atılmasını istediği adımların tamamına yakını iktidara takıldı.

TBMM’ye sunulan çok sayıda araştırma, genel görüşme ve soru önergeleri AKP milletvekilleri ve bakanların ilgisini çekmedi.

Felaketten yalnızca 18 gün önce Meclis’e sunulan araştırma önergesi dahi Meclis’in tozlu raflarına kaldırıldı. Benzer bir tablonun AFAD’a yönelik soru önergelerinde de yaşandığı belirlendi.

Kaynaklar açıklanmadı

TBMM’nin verilerine göre, Ocak 2022-Şubat 2023 döneminde Meclis Başkanlığı’na sunulan AFAD konulu soru önergelerinin neredeyse hiçbirisi yanıt bulmadı.

Yanıtlanmayan önergeler arasında, Sayıştay’ın AFAD’a yönelik usulsüzlük tespitleri de yer aldı. AFAD’ın kaynaklarının nerelere kullanıldığının açığa çıkarılması amacıyla sorulan sorular da cevapsız bırakıldı.

AFAD’a yönelik yanıtsız bırakılan sorulardan bazıları kayıtlara şöyle geçti:

  • 2013 yılı Sayıştay raporunda ifade edildiği üzere, AFAD’daki kamu zararı iddialarına ilişkin başlatılmış bir yasal süreç var mıdır?
  • AFAD kurulduğu günden bugüne ne kadar bağış toplamıştır? Bu bağışlar hangi işler için kullanılmıştır?
  • AFAD’ın yıllara göre kaynak aktardığı il özel idareleri hangileridir?
  • AFAD’ın Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan ve adına, “Özel hesap” denilen bir harcama kaleminden son 10 yılda toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi