DünyaEnerjiManşet

İklim uzmanından ‘Yenilenebilir Dengesizlik Sendromu’ uyarısı: Maskesi yok, aşısı veriler

0

Teksas A&M Üniversitesi’nde atmosfer bilimleri alanında profesör olan iklim bilimcisi Andrew Dessler, yenilenebilir enerjiyi eleştirenlerin “yakalandığı” ve ‘Yenilenebilir Dengesizlik Sendromu’ (Renewable Derangement Syndrome, RDS) olarak adlandırdığı ‘hastalığa”, bir dizi ironik tweet’le yanıt verdi.

Takipçilerine sendromun belirtilerini anlatarak “Taşıyıcı olabilirsiniz” uyarısında bulunan Dessler’in tedavi yöntemlerini de tek tek açıkladığı paylaşımları şöyle:

“Eğer kendinizi rüzgar ve güneş enerjilerinin kesintili olduğunu söylerken buluyorsanız aşınız, uzmanların bunu zaten bildiğini ve son on yılı bu sorun üzerine çalışarak geçirdiğini fark etmek.”

Yenilenebilir enerji sistemlerine yöneltilen “zayıf enerji kaynakları”, “yüksek maliyetli” ve “kuşları öldürüyor” yönündeki eleştirilere de değinen bilim insanı, fosil yakıt endüstrisinin sebebiyet verdiği kirliliğin daha büyük boyutlara ulaştığını söyledi.

İlgili haber: ABD’de bir RES şirketi, türbinler 150 kartalı öldürdüğü için 8 milyon dolar tazminat ödeyecek

“Kendinizi ‘rüzgar ve güneş, enerjinin fiyatını artırıyor’ derken bulursanız; aşınız verilere bakmak” diye yazan Dessler, ayrıca enerjinin maliyetine şöyle değindi:

“Güneş ve rüzgar zayıf enerji kaynaklarıdır çünkü rüzgar her zaman esmez ve Güneş geceleri batar’ diye düşünüyorsanız, yanlış düşünüyorsunuz. Sorulması gereken doğru soru şudur: ‘Bana sağlam, düşük maliyetli bir enerji kaynağı sağlayan en iyi enerji kaynakları karışımı hangisidir?’”

Dessler’in söz konusu soruya yanıtı çok açık:

“Mümkün olduğu kadar çok rüzgar + güneş kullanan bir şebeke istiyorsunuz çünkü bu kaynaklar çok ucuz: Bugün sahip olduğumuz en ucuz enerji bunlar.”

İlgili haber: Karbon yakalama ve depolamaya 24 milyar dolar

Söz konusu kaynakların kesintili olmaları nedeniyle yeterli güç üretmedikleri,  bu noktada nükleer enerji, karbon yakalama, jeotermal enerji ve uzun vadeli depolama gibi daha pahalı enerji kaynaklarına yönlenilmesi gerektiğine ilişkin görüşleri eleştiren iklim uzmanı,  rüzgar ve güneş enerjisinin pahalıya geldiğinin düşünülebileceğini, fakat aslında öyle olmadığını söyledi. Dessler, bunu yapmanın dünyayı büyük ölçüde daha iyi bir yer haline getireceğini de ekledi.

Andrew Dessler şu noktalara değindi:

“Ayrıca ‘kısmi maliyet muhasebesi’ hakkında da çok konuştu; bunun anlamı, maliyet tahminlerinde yenilenebilir enerjinin tüm maliyetlerini hesaba katmadığımız anlamına geliyor. Yukarıda bahsedilen çalışmalar aslında bunu yapıyor, ancak daha güçlü bir şekilde belirtmem gereken nokta şuydu:

‘Fosil yakıtlar da bundan musdarip. Fosil yakıtların adaptasyon maliyetleri ve diğer sosyal maliyetleri fosil yakıt enerjisi fiyatına dahil değildir. Daha birçok anlaşmazlık noktası var,  ama bunlar bana ana olanlar gibi görünüyor. Düşük maliyetle iklim açısından güvenli yenilenebilir enerjiye geçebileceğimiz gerçeği, diğer argümanların çoğunun alakasız olduğu anlamına geliyor.”

Rüzgar türbinlerinin kuşları öldürmesi konusuna da değinen Dessler, bu noktada fosil yakıtlara işaret etti. Fosil yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin her yıl milyonlarca insanı öldürdüğünü dile getiren bilim insanı, takipçilerini bir kez daha verilere yönlendirdi.

İlgili haber: Avrupalıların yüzde 86’sı yenilenebilir enerji talep ediyor 

Dessler, Twitter kullanıcılarına “Kendinizi, ‘Toplumumuzu yenilenebilir kaynaklarla güçlendirmek pahalıya mal olacak’ derken buluyorsanız, aşınız tam olarak bu iddiayı ele alan ve yanlış olduğunu gösteren önceki analizleri okumak” dedi. Fosil yakıtların Ukrayna Rusya savaşını da mümkün kılan sebeplerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.  

Yenilenebilir enerjiyi yukarıda söz edilen gerekçeler dolayısıyla eleştiren kullanıcılara “Okuyun” önerisinde bulunan bilim insanı, “İyi haber şu ki; Yenilenebilir Dengesizlik Sendromu için bir tedavi var. Kimsenin maske takmasına gerek yok ama aşı, insanların enerji sistemimizin ayrıntıları konusunda kendilerini eğitmeleridir” diyerek tweetlerini sonlandırdı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.