Türkiye‘de gözlemlenen göçmen kuş popülasyonlarında son yıllarda dikkat çekici değişiklikler yaşanıyor. Uzmanlar, ülkemizde daha önce üreme kaydı bulunmayan kuş türlerinin görülmeye başlandığını belirtiyor.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, göçmen kuşları, mevsimsel göçlerini ve değişen iklim koşullarına adapte olma süreçlerini AA’ya anlattı. Yavuz, “Göçmen kuşlar, genellikle üreme alanlarındaki sıcaklık düşüşleri nedeniyle daha elverişli bölgelere göç ederler. Bu süreç, kuşların hem fizyolojik hem de morfolojik olarak uzun mesafelere dayanıklı hale gelmelerini gerektirir” dedi.
Küresel ısınmanın etkileri, kuşların göç yolları ve zamanlamaları üzerinde belirgin bir etki yaratıyor. Yavuz, “Son yıllarda, kuşların göç zamanlamalarında erken başlangıçlar ve geç ayrılmalar gibi değişiklikler gözlemliyoruz. Bu durum, bazı türlerin yeni üreme alanlarına ve daha kısa göç rotalarına yönelmelerine neden oluyor” şeklinde konuştu.
Kuşlar, ekosistemler için hayati öneme sahip. Tozlaşma, tohum yayılımı ve zararlı böcek kontrolü gibi doğal süreçlerde kritik roller üstleniyorlar. Ayrıca, kuş gözlem turizmi gibi ekonomik faaliyetlere de katkı sağlıyorlar.
Yavuz, Türkiye’de artan göçmen kuş çeşitliliğine dikkat çekerek, “Kap kumrusu, ak yanaklı Arap bülbülü ve ibibik toygarı gibi türler artık ülkemizde üremeye başladı. Ayrıca, kış göçmeni bazı kuş türleri artık ülkemizde kışlamaya da başladı” bilgisini paylaştı.
Göçmen kuşların korunması için yaşam alanlarının korunmasının ve restorasyonunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Yavuz, “Yasa dışı avcılık, gece aydınlatmaları ve bina tasarımlarının kuş dostu hale getirilmesi gibi önlemler alınmalı” önerisinde bulundu. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede bireysel ve toplumsal düzeyde alınacak tedbirlerin önemi üzerinde durdu.
Deniz seviyesinin yükselmesi, yangın rejimlerindeki değişiklikler ile bitki örtüsü ve arazi kullanım değişikliklerinin kuşları dolaylı olarak etkileyeceğini ifade eden Yavuz, göçmen kuşların karşılaştığı diğer sorunları, bazı tarımsal uygulamalar, sanayi ve kentleşme kaynaklı habitat değişiklikleri, ışık kirliliği, yüksek binalara, rüzgar türbinlerine ve enerji hatlarına çarpma, yasadışı avcılık ve zehirleme gibi durumlar şeklinde sıraladı.
Göçmen kuşların korunması için yaşam alanlarının korunmasının ve restorasyonunun önem taşıdığını dile getiren Yavuz, şu tavsiyelerde bulundu:
“Yasa dışı avcılığın kontrol altına alınması, gece aydınlatmalarının azaltılması ve bina tasarımlarının kuş çarpmalarını önleyici şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Uzun vadede küresel iklim değişikliğini yavaşlatmak için adaptasyon kararlarının uygulanması ve bireysel olarak karbon ayak izlerinin azaltılması da önemli.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…