Kategoriler: Dünya

İkinci günde de yüzbinler sokakta

Yunanistan’da çatışmalara sahne olan genel grevin ikinci gününde onbinlerce işçi, ağır kemer sıkma önlemlerinin tartıştığı parlamento önünde toplanmaya başladı. Sendikaların çağrısı üzerine toplanan, parlamentoyu kuşatma altına almaları beklenen işçilere karşı polis güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarmış durumda.

Yunanistan Parlamentosu, hükümetin AB ve İMF ile vardığı anlaşma gereği, vergi artışlarıyla maaş ve ücretlerde kesintileri öngören yasal düzenlemeleri dün 141’e karşı 154 oyla kabul etti. Düzenleme, bugün maddeler üzerinde yapılacak ikinci oylama ile yasallaşacak.

Kabul edileceğine kesin gözle bakılan kamu çalışanlarının işten çıkarılmasını da içeren yasal düzenleme ile 30 binden fazla kamu çalışanı işsiz kalacak. Bu güne kadar işçinin işinden olmayacağı tek yer olan kamudaki bu düzenlemeye Yunanlılar adeta isyan ediyor.

Önlemler için “İlaçlar hastayı öldürüyor” diyerek sert tepki gösteren, dün son bir buçuk yılın en büyük protesto gösterilerini düzenleyen işçiler bugün de sokaklara indi. Dün yoğun çatışmalara sahne olan başkent Atina’da hayat yine felce uğrarken onbinlerce kişi kent merkezinden Parlamento’ya doğru yürüyüşe geçti.

Ülkenin tüm büyük sendikaları tarafından ilan edilen, ikinci gününe giren genel greve hem kamu, hem de özel sektör çalışanları katılıyor. Resmi dairelerde iş başı yapılmıyor. İşyerleri, dükkanlar kapalı kalırken toplu taşıma araçları da çalışmıyor.

Katılımın daha büyük olması beklenen bugünkü gösteride işçilerin, dün önünde yoğun çatışmaların yaşandığı parlamentoyu kuşatmaları bekleniyor. İşçiler parlamentoyu kuşatarak, önlemlerin yasallaştırılacağı parlamento toplantısını boşa çıkarmayı hedefliyor.

AB ve İMF, rekor seviyesindeki bütçe açığını kapamaya çalışan Yunanistan’ın, 110 milyar Euro değerindeki kurtarma paketinin son taksidi olan 8 milyar Euro’yu alması için önlem paketini yasallaştırarak hayata geçirmesini şart koşuyorlar. Hükümet 8 milyar Euro’yu alamaması durumunda borçlarını ödeyemeyeceğini söylüyor.

Yunanistan, borçlarını karşılamak için uluslararası piyasalarda uzun vadeli kredi bulamayınca 18 ay önce Avrupa Birliği ve IMF’den yardım istedi. Bu kuruluşlar iki yardım paketi karşılığında bütçede ciddi oranda kesinti yapılmasını şart koştu.

Ülkenin içine düştüğü ekonomik krizden banka, finans kuruluşları ile siyasetçileri sorumlu tutan sendikalar, faturanın halka kesilmesine tepki göstererek, halkın son önlemleri kaldıracak düzeyde olmadığı savunuyor.

(Ajanslar)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: yunanistan