ManşetDoğa Mücadelesi

Hopa sahiline dolgu imar planı iptal edildi

0

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı‘nın Hopa sahilini doldurulmasını amaçlayan imar planlarının iptali için açılan dava 14 Ocak 2022 cuma günü sonuçlandı. Mahkeme, Hopa Belediyesi‘nin hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı imar planının iptal edilmesine hükmetti.

Rize İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6 Mayıs 2020 tarihli oluru ile onaylı “Artvin ili Hopa ilçesi Kıyı ve Sahil Düzenlemesi Amaçlı” 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile “Artvin ili Hopa ilçesi Kıyı ve Sahil Düzenlemesi Amaçlı” 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ile ilgili yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davada yürütmeye durdurma kararı verdi.

Bakanlıkça 6 Mayıs 2020’de onaylanan plan, Hopa sahilinin doldurulmasına izin veriyordu.

2004-2008 yıllarında Hopa Belediye Başkanı olan ve imar planının davacılarından Yılmaz Topaloğlu bir yıllık sürede yaşananları Yeşil Gazete‘ye anlattı:

“Davacılardan biriyim. Sonuç güzel oldu. Önce onu söyleyeyim. Çevre ve Şehircilik tarafından bir oldu bittiyle doldurulmak istenen Hopa sahili Hopa’da örgütlü demokratik kamuoyunun yan yana gelmesi sonucu püskürtüldü. Kamusal hiçbir faydası olmayan, çevre felaketlerine sebebiyet verecek bir plandı. Sonuçta geçen yıl mahkemeye taşındı. Kısa sürede de sonuca ulaştı.”

‘AKP yaptı, CHP sürdürdü’

2019 yerel seçimleriyle Hopa Belediyesi AKP‘den CHP‘ye geçtikten sonra her hangi bir tutum değişikliği olmadığını söyleyen Topaloğlu CHP’li belediyenin imar planını hayata geçirmeye çalıştığını anlatarak sözlerini tamamladı:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hopa Belediyesi’nin talebiyle AKP döneminde gündeme alınmıştı. Ancak 2019’un sonuna doğru seçimler yaklaşırken oy kaybı yaşayacağını düşünerek projeyi kaldırdı. Yerel seçimde, belediye yönetimin değişmesiyle birlikte maalesef CHP’li Belediye rant projesini aceleyle değişikliklerini de düzenleyerek hayata geçirdi. Bu son derece üzücü ve düşündürücüydü. Bu anlamda demokratik kamuoyu ‘Sahilime Dokunma’ diyerek hem teknik açıdan zararları için hem de gelecekte çevre felaketlerine sebebiyet vereceği için mahkemeye taşıdı. Kısa sürede sonuç alındı diye düşünüyorum. Hiçbir imar planı tekniğine bile sığmayan suni yerler yaratarak bir kent yolu düşünmek abesle iştigaldi. Ama maalesef CHP’li belediye tarafından hiç danışılmadan ranta dönüştürülmek istendi. Sahilime Dokunma insiyatifi bu anlamda çok önemli bir şey yapmış oldu.”

 

Ne olmuştu?

Hopa’nın en batısında yer alan Sugören Mahallesi ile Liman girişi arasına 3400 m uzunluğunda 100 m açıklığa kadar toplamda 34.4 hektarlık alan (344.000 m2) “fuar, panayır ve festival alanı” olarak belirlenmişti.

Planın hayata geçirilmesi durumunda, Hopa Limanı-İskele ve Sugören Mahallesi bölümlerinde 250.000 m2‘lik yani yaklaşık 30 futbol sahası büyüklüğünde bir alan doldurulmuş olacaktı.

Hopalılar imar planını mahkemeye taşıdı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.