Kategoriler: GündemTürkiye

Helikopter düşürmeye ilişkin tutarsızlıklar

Hükümetin ve Genelkurmay başkanlığının Suriye helikopterinin düşmesine ilişkin açıklamalarındaki tutarsızlıklar kamuoyunda ve sosyal medyada tartışılmaya devam ediyor. Yeşil Gazete’nin ilgili uzmanlara ve yurt dışı kaynaklara dayanarak edindiği bilgilere göre, kuyruğundan vurulmadığı sürece bir helikopter motoru dursa bile yer çekimi ile süzülerek  yere inebiliyor.Bu yüzdende helikopter pilotları paraşüt kullanmıyor ve Rus yapımı M17 helikopterlerinde fırlatma rampaları yok. Helikopterde paraşüt ve rampa kullanımını zorlaştıran bir diğer neden de pervanelerin varlığı. Hükümet sözcüsü Bülent Arınç ve genelkurmay başkanlığı vurulan helikopterin M17 tipi olduğunu söylemişlerdi. Ancak M17 helikopterlerinde olmayan fırlatma rampaları yine Rus yapımı M28 tipi helikopterler ile daha üst modellerde mevcut.

İlgili uzmanlar ”Anadolu ajansının servis ettiği görüntülerde helikopterin ateş topuna döndüğü görülüyor. Böyle bir helikopterden personelin canlı kurtulma şansı sorgulanmayı hakediyor” görüşünü savunuyor.Yine pilotlardan birinin atladığına ilişkin bilgi ve görüntülere  ana medyada yaygın olarak rastlanıyor.Pilotlara ilişkin çeşitli haberler ve spekülasyonlar yapılıyor. Bu arada Anadolu ajansının yayınladığı bilgilerin Suriye muhaliflere dayanarak hazırlandığı iddia ediliyor.

Tüm bunlara ilave olarak Suriye’de barışcı çözüm sansını artıracak olan Cenevre II görüşmelerinin hemen öncesinde bu tür gerilimi artırıcı bir olayın yaşanması dikkat çekici bulunuyor.Uluslararası basın ve yerel kamuoyu çevreleri başta İran olmak üzere uluslararası cevreler ve ana muhalefet partisi CHP genel başkanının tepkisini de dikkate alarak ”barış görüşmeleri öncesi ”Suriye’de savaş lobisinin” yeni bir manüplasyonuyla mı karşıkarşıyayız” sorusunu gündeme taşıyor.

Not:http://www.allvoices.com/contributed-news/15557491-tensions-high-as-syrian-mi17-shot-down-over-turkish-airspace

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi