Bursa, Nilüfer Belediye Tiyatrosu, 2016/2017 tiyatro sezonunu, Shakespeare’nin “Romeo Juliet”i ile 6 Ekim Perşembe günü açtıktan sonra, sezonun ikinci yapımı olarak, “Ermenilerin Molieri” olarak tanımlanan, Hagop Baronyan’ın (1843 Edirne – 1891 İstanbul) “Şark Dişçisi” adlı oyununun prömiyerini 4 Kasım Cuma günü saat 20:00da Nazım Hikmet Kültür Evi’nde yapıyor.
Oyun, Boğos Çalgıcıoğlu’un çevirisi – Selim Atakan’ın müzikleri – Engin Alkan’ın şarkı sözleri – Cem Yılmazer’in sahne ve ışık tasarımı – Tomris Kuzu’nun : giysi tasarımı – Burçak Çöllü’nün müzik düzenlemesi – Dicle Doğan’ın koreoğrafisi ve Engin Alkan’ın “röpriz” rejisi ile sahneleniyor.
Oyunda : Engin Alkan, Bedia Ener, Çağdaş Tekin, Deniz Gürsucu, Mert Tiryaki, Cansu Ecem Karabulut, Mesut Özsoy, Gökhan Kum, Hakan Kahraman, Suat Onur Çalık, Şeyma Gökçe Cengiz, Yüce Armağan Erkek, Ferya Soysal, Nihan Işık rol alıyor.
Orkestra : Erhan Can Dereçiçek, Boğaç Batu Erol, Mevlüt Can Kaplan, Haydar Demir var.
Oyun Hakkında
Parası için evlendiği, kendinden yaşça büyük karısını her fırsatta aldatan Taparnigos’un hır gür içinde geçen mutsuz evliliğin çevresinde gelişir olaylar. Şark Dişçisi namıyla İstanbul’da hatırı sayılır bir üne sahip dişçi Taparnigos çapkınlık ve hovardalık için kendisini Pera sokaklarına attığı bir gece öfkeli karısı Marta’nın kılık değiştirerek peşine düşmesi sonucu hayatının en zor saatlerini yaşayacaktır. Karısını aldattığı kadının kocası Tovmas’ın, zorla evlendirmek istediği kızının ve sarsak uşağının da araya girmesiyle işler içinden çıkılmaz bir dolantı komedyasına dönüşecek ve sonunda herkes hak ettiğini bulacaktır.
Oyunun Kadrosu
Yazan: Hagop Baronyan
Çeviren: Boğos Çalgıcıoğlu
Yöneten: Engin Alkan
Müzik: Selim Atakan
Şarkı Sözleri: Engin Alkan
Dokor ve Işık Tasarımı: Cem Yılma
Kostüm Tasarımı: Tomris Kuzu
Koreograf: Dicle Doğan
Müzik Düzenleme: Burçak Çöllü
Oynayanlar
Engin Alkan, Bedia Ener, Çağdaş Tekin, Deniz Gürsucu, Mert Tiryaki, Cansu Ecem Karabulut, Mesut Özsoy, Gökhan Kum, Hakan Kahraman, Suat Onur Çalık, Şeyma Gökçe Cengiz, Yüce Armağan Erkek, Ferya Soysal, Nihan Işık
Orkestra
Erhan Can Dereçiçek, Boğaç Batu Erol, Mevlüt Can Kaplan, Haydar Demir
Oyun Takvimi
4 Kasım Cuma saat 20:00 Bursa Nazım Hikmet Kültür Evi
5 Kasım Cumartesi saat 20:00 Bursa Nazım Hikmet Kültür Evi
11 Kasım Cuma saat 20:00 Bursa Nazım Hikmet Kültür Evi
12 Kasım Cumartesi saat 20:00 Bursa Nazım Hikmet Kültür Evi
21 Kasım Pazartesi saat 20:30 İstanbul Maslak UNIQ Hall
Osmanlı ve Ermeni tiyatrosunda önemli bir yeri olan tiyatro oyun yazarı Hagop Baronyan’ın “Şark Dişçisi” adlı oyunu, daha önce, 2011/2012 tiyatro sezonunda, Boğos Çalgıcıoğlu’nun : çevirisi – Sinem Özlek’in : dramaturjisi – Cem Yılmazer’in : sahne ve ışık tasarımı – Tomris Kuzu’nun : giysi tasarımı – Selçuk Borak’ın : koreoğrafisi – Zafer Kırşan, Berna Adıgüzel, Aslı Nimet Altaylar’ın reji asistanlığı ve Engin Alkna’ın : rejisi ile sahneledi.
Oyunda : Çağlar Çorumlu, Çiğdem Gürel, Doğan Şirin, Emrah Özertem, Esra Karabaş, Hüseyin Tuncel, Murat Güreç, Murat Üzen, Özge O’Neill Sarımola, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Senem Oluz, Sevil Akı, Sevinç Erbulak, Tuğrul Arsever, Ümit Daşdöğen, Volkan Ayhan, Yılmaz Arda Alpkıray, Serkan Bacak rol almıştı.
Şark Dişçisi İBBŞT tarafından sahnelendiğinde kazandığı ödüller
Afife Tiyatro Ödülleri “Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu” Çağlar Çorumlu
Afife Tiyatro Ödülleri “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu” Selçuk Borak
Afife Tiyatro Ödülleri “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu ödülü” Sevinç Erbulak
Tiyatro Ödülleri (Tiyatro Tiyatro Dergisi) “Yılın Yönetmeni” Engin Alkan
Tiyatro Ödülleri (Tiyatro Tiyatro Dergisi) “Yılın Giysi Tasarımcısı” Tomris Kuzu
Tiyatro Ödülleri (Tiyatro Tiyatro Dergisi) “Yılın Oyun Müziği” Selim Atakan
Tiyatro Ödülleri (Tiyatro Tiyatro Dergisi) “Yılın Koreoğrafı” Selçuk Borak
Hagop Baronyan’ın “Şark Dişçisi” adlı oyunu, 2016/2017 tiyatro sezonu boyunca “Nilüfer Belediye Tiyatrosu” tarafından yerleşik olarak, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Nazım Hikmet Kültür Evi’nde, turneler vasıtası ile de diğer illerde, fark sahnelerde seyirci ile buluşacak.
Haber: Murat Akdağ
(Yeşil Gazete)
Comments