Kategoriler: İklim KriziManşet

Greta Thunberg’in de aralarında bulunduğu aktivistlere karşı açılan dava düştü

Aktivistler, 17 Ekim 2023’te şirket yöneticilerinin ve bakanların katıldığı bir fosil yakıt endüstrisi zirvesi olan Enerji İstihbarat Forumu‘nun (EIF) mekanı olan Mayfair‘deki InterContinental otelinin önünde bir protestoya katılarak, Kamu Düzeni Yasası’nın 14’ncü maddesi uyarınca dayatılan bir koşula uymamakla” suçlanıyordu.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi‘ndeki duruşmalarının ikinci gününde, Yargıç Laws, hükümet temsilcilerinin davalarını kanıtlayacak yeterli delil sunamadığına hükmetti. Yargıç, protestoculara yöneltilen suçlamaların “kanunsuz olacak kadar belirsiz” olduğunu, bunun da “uymayan herkesin aslında hiçbir suç işlemediği” anlamına geldiğini söyledi.

Thunberg ve arkadaşlarının “tamamen barışçıl, medeni ve şiddet içermeyen” bir eylem yaptığını belirten yargıç, “Otelde bulunan yaklaşık 1000 kişiden veya içeri girmeye çalışan herhangi birinden herhangi bir tanık ifadesinin alınmamış olması benim için oldukça dikkat çekicidir. Herhangi bir aracın engellendiğine dair bir delil, herhangi bir müdahale olduğuna dair bir delil yok” dedi.

Thunberg, Kebbon ve Unwin’i temsil eden Raj Chada da, tutuklamayı yapan memurların gözaltına alınmalarına gerekçe gösterilen “engelleme” maddesinin, eylemcilere düzgün bir şekilde açıklanmadığını kaydetti: “Durumun ne olduğu veya neyin iletildiği ve dolayısıyla sanıkların neyi bilmesi veya bilmemesi gerektiği belirsiz ve dolayısıyla kovuşturma davası bu aşamada başarısız.”

Yasalar kimi koruyor?

Greta Thunberg, duruşmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Burada duran biz olsak da dünyanın her yerinde iklim, çevre ve insan hakları aktivistleri bilim doğrultusunda hareket ettikleri için yargılanıyor, bazen mahkûm ediliyor ve yasal cezalara çarptırılıyor. Gerçek düşmanın kim olduğunu hatırlamalıyız. Biz neyi savunuyoruz? Yasalarımız kimi korumayı amaçlıyor?” diye konuşmuştu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi