DünyaEnerjiManşet

Greenpeace: Fukuşima’daki radyasyon temizleme çalışmaları yetersiz

0
Fotoğraf: Greenpeace

Greenpeace, Fukuşima nükleer felaketinin 10. yılında iki yeni rapor yayımladı.

Fukuşima’daki radyasyon seviyelerini inceleyen “Fukuşima 2011-2021” başlıklı ilk raporda, Iitate ve Namie’da radyasyon temizleme çalışmalarının yetersiz kaldığı, bununla birlikte Radyasyondan Arındırma Özel Bölgesi‘nin yüzde 85’inin temizlenmediği ortaya kondu.

Fukushima Daiichi Nükleer Santralinin Devre Dışı Bırakılması” isimli ikinci raporda da, nükleer santralin devre dışı bırakılması planının, 30-40 yıl içinde başarıya ulaşmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

‘Boş hayallerle vakit kaybedilmemeli’

Greenpeace Doğu Asya Kıdemli Nükleer Uzmanı Shaun Burnie, hükümetin ve Tokyo Elektrik Enerji Şirketi‘nin (TEPCO) gerçek dışı hayallere son verip harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti:

Hala Fukushima Daiichi bölgesinin yüzyılın ortasına kadar ‘yeşil alan’ statüsüne döndürülebileceğini iddia ediyorlar. Hükümetin ve TEPCO’nun on yıllık gerçek dışı hayalleri sona ermeli. Acilen yeni bir plan hazırlanmalı ve daha fazla boş hayallerle vakit kaybedilmemeli.”

‘Halk, artan bir kanser riskine maruz bırakılıyor’

Fukuşima 2011-2021 raporunun önemli bulguları ise şöyle:

  • Greenpeace, hükümetin temizlemekten sorumlu olduğu Radyasyondan Arındırma Özel Bölgesi’ndeki 840 kilometrelik alanın büyük kısmının hala radyoaktif sezyum barındırdığını ortaya koydu.
  • Hükümetin kendi verilerinin analizi de bu bölgenin sadece yüzde 15’inin temizlendiğini gösteriyor.
  • Japon hükümetinin uzun vadeli temizleme hedefi olan saat başına 0.23 milisievert seviyesine birçok bölgede ne zaman ulaşabileceğine dair bir takvimi yok. Vatandaşlar, on yıllar boyunca yıllık önerilen maksimum 1 mikrosiverti aşan radyasyona maruz kalacak.
  • Özellikle Namie ve Iitate olmak üzere, tahliyenin 2017’de kaldırıldığı bölgelerde, radyasyon seviyeleri güvenli sınırların üzerinde kalıyor ve halk artan bir kanser riskine maruz bırakılıyor. Halk sağlığı açısından tahliyelerin kaldırılmaya devam etmesi kabul edilemez.
  • 2018 yılına kadar, Radyasyondan Arındırma Özel Bölgesi’nin temizliği için on binlerce işçi istihdam edildi. Greenpeace’in daha önceki raporunda belgelediği gibi çoğu düşük ücretli taşeron işçiler, sınırlı ve etkisiz bir temizleme programı uğruna haksız bir radyasyon riskine maruz kaldı.

Fotoğraf: Greenpeace

’30-40 yıl içinde yeşil alana döndürülmesi imkansız’

Fukushima Daiichi Nükleer Santralinin Devre Dışı Bırakılması’nın öne çıkan maddeleri ise şunlar oldu:

  • Üç Reaktör Basınç kazanı içinde ve altında kalan yüzlerce ton nükleer yakıt atığının geri alınması için güvenilir bir plan yok. Bu ciddi bir inceleme gerektiriyor.
  • Reaktör soğutmasında su kullanılması ve yeraltı suyunun kontamine olması, dolayısıyla kazanlarda da bu kontamine suyun birikimi, yeni bir yaklaşım benimsenmedikçe artmaya devam edecek.
  • Nükleer kirliliğe maruz kalmış tüm materyaller, süresiz olarak sahada kalmalı. Fukushima Daiichi halihazırda bir nükleer atık depolama sahası ve uzun vadeli olarak böyle kalması gerekiyor.
  • Hükümetin mevcut planına göre 30-40 yıllık bir zaman diliminde bölgenin yeşil alana döndürülmesi imkansız.

Yeni bir eylem planı geliştirilmeli

Greenpeace, konuyla ilgili açıklamasında santralin devre dışı bırakılması için robot teknolojisi de dahil olmak üzere, yeni bir eylem planının geliştirilmesi gerektiği üzerinde durdu:

Fukushima Daiichi Nükleer Santralinin devre dışı bırakılması için işçilerin radyasyon riskine maruz kalmalarını engelleyecek robot teknolojisi dahil yeni bir eylem planı geliştirilmeli.

Radyoaktif hale gelmiş su miktarının daha da artmasını önlemek için, nükleer yakıt artığının soğutulması su yerine havayla sağlanmalı.

Fukushima Daiichi sahası derin bir hendek inşası ile yeraltı suyundan izole edilmiş bir ‘kuru ada’ haline getirilmeli.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.