Kategoriler: EkolojiManşet

Greenpeace: Plastik atık ithalatının kısıtlanması plastik karşıtı mücadelenin zaferi

Greenpeace, Tarım Bakanlığı‘nın 18 Mayıs günü Resmi Gazete’de yayınlanan ve etilen polimer atık ithalatını yasaklayan karara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Bu zafer, plastik atık ithalatının yasaklanması için uzun süredir mücadele eden Greenpeace Akdeniz’in ‘Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın’ projesine destek verenler sayesinde oldu” ifadeleri kullanıldı.

Yüzde 74’ü artık yasaklı listede

Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, bu tarihi kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Aralık 2020’de belirttiği “sıfır atık ithalat hedefi”ne giden yolda çok önemli bir adım olduğuna şu sözlerle dikkat çekti:

Avrupa İstatistik Ofisi ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’nden derlediğimiz veriler gösteriyor ki, bu yasağa göre 2020’de ithal ettiğimiz yaklaşık 660 bin ton plastik atığın yüzde 74’ü artık yasaklı listeye alındı. Güncel araştırmamızda görmüştük ki İngiltere’nin geri dönüştürülmez atıkları Adana’ya atılmış, hatta yakılmıştı. Sadece İngiltere’den 209.642 ton atık ithal etmiştik ki bunun yüzde 95’i etilen polimer grubundaki plastik ambalaj türü atıklar.

Adana Dedepınarı’nda geri dönüştürülmek yerine yol kenarında yakılan plastik atıklar

‘Detaylı geri dönüşüm planı oluşturulmalı’

Bundan sonra yapılması gereken adımlar hakkında da yorum yapan Temiz Ataş “Şimdi yapılması gereken sıfır atık hedefi doğrultusunda atığın kaynağında toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi için detaylı bir yerel yönetim planı hazırlanmasıdır” dedi.

Ataş açıklamasında “Umuyoruz ki artan denetim mekanizmaları ve tam bir plastik atık yasağıyla Türkiye kendi atığını iyi yöneterek, dünyada bu konuda örnek bir ülke haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Bir yılda 659 bin 960 ton plastik atık

Greenpeace Akdeniz’in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’nden topladığı veriler şöyle: 

  • Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. Bu, her gün 241 kamyon dolusu plastik demek.
  • 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı.
  • Türkiye 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Türkiye Avrupa plastik atık ihracatının yüzde %28’ini karşıladı.
  • Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.
  • Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209.642), Belçika (137.071), Almanya (136.083), Hollanda (49.496), Slovenya (24.884).