Kategoriler: Dış Köşe

Gezegende Alarm! – Derleyen Ömer Madra

Dr. James Hansen (NASA, Columbia Üniversitesi): “Gezegende âcil durum! … Fosil yakıtların tümünü yakarsak, tam bir felakete yol açacağımız kesin.”

(https://www.commondreams.org/headline/2012/09/20-2)

 

Profesör Peter Wadhams (Cambridge Üniversitesi): “Kuzey Kutbundaki buz erimesi, insanın küresel ısınmaya katkısını fiilen 2 katına çıkardı! …Nihaî çöküş şu anda oluyor ve muhtemelen 2015 -2016 arasında sona erecek.”

(http://www.bbc.co.uk/news/uk-19498018)

 

Kumi Naidoo (Greenpeace International): “Bu, çağımızın tayin edici çevre muharebesi… İnsanlık tarihinde belirleyici bir kritik ân.Yalnızca 30 yıl içinde gezegenimizin uzaydan görünüşünü değiştirdik. Siyasi liderlerimizin cevabı da, seyrine bakıp ganimeti yağmalamaya girişmek.”

(www.greenpeace.org/international/en/press/releases/Arctic-sea-ice-reaches-lowest-extent-in-recorded-history—Greenpeace-responds/)

 

Naomi Klein (ödüllü gazeteci, yazar, aktivist): “Korkum şu ki, iklim değişikliği tüm krizlerin en büyüğü. Ekonomilerimizi ve dünyamızı daha adil, daha yaşanır, daha temiz, daha hakkaniyetli kılmak üzere daha pozitif bir bakış geliştiremezsek, bu krizi ekonomilerimizi askerîleştirmek, kale kıtalar yaratmak için kullanacaklar. Bir seçim yapmalıyız: ekonomik adalet ve çevre adaleti için mücadele eden insanların bir araya gelmesi gerek.”

(http://www.democracynow.org/2011/3/9/my_fear_is_that_climate_change)

 

Anna M. Clark (EarthPeople şirketinin başkanı, gazeteci, aktivist ve yazar): “İnsanlar, tarihte varolmuş malların tümünden fazlasını yalnızca 1950’den bu yana ürettiler. Bu malları tüketmemizin çevre üzerindeki sonuçları upuzun bir liste oluşturur: Akıllara durgunluk veren bir orman tahribatı – işaretleyin. Hep artan sera gazı salımları – işaretleyin. Sıcaklıkların, deniz seviyelerinin, aşırı hava olaylarının artması – işaretleyin, işaretleyin, işaretleyin.”

(www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/sep/23/america-miasma-misinformation-climate-change)

 

John Atcheson (ABD eski Federal hükümet görevlisi, jeolog, yazar): “Bildiğimiz dünyaya Sonsöz yazmaktayız. Peki ya basın? Onlar harıl harıl Sonsözü yazmakla meşguller.”

(https://www.commondreams.org/view/2012/08/31)

 

Dr. Andrew A. Lacis (NASA): “Küresel ısınmanın etkisini önlemekte, atmosferdeki Karbondiyoksit (CO2) seviyesini düşürmek için insanların doğrudan çaba göstermesinden başka geçerli bir alternatif yoktur.”

(thinkprogress.org/climate/2012/04/12/463683/nasa-climate-skeptics-respond-with-science-just-kidding/)

 

Bill McKibben (350.org, ödüllü yazar, akademisyen, aktivist): “Gerçekten hızlı davranmazsak, işler çok çok çok çok çok çok daha kötü olacak. […] Bu yolda devam edersek, dünya yıkılacak.”

(www.progressive.org/bill-mckibben-go-after-outlaw-fossil-fuel-companies)

 

George Monbiot (ödüllü yazar, gazeteci, aktivist): “Kutup buzları ile birlikte zengin ülkeler âleminin kendini beğenmişliği de eriyip gidecek… Hükümetlerimiz birşey yapmamaktan da kötüsünü yapıyor. Şaşmaz tepkileri, eriyen buzun açığa çıkardığı petrolle balığın yağmalanmasını, bu felakete yol açmış olan şirketlerin şimdi de kâr uğruna buralara üşüşmesini  kolaylaştırmaktan ibaret.”

(http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/aug/27/arctic-ice-rich-world-disaster)

 

Chris Hedges (ödüllü gazeteci, yazar, akademisyen ve aktivist): “Durum ne kadar kötüleşirse, kendimizi aldatma haline o kadar çok gömülüyoruz. Bu tepkiler ebedi iyimserlik konusundaki manyaklığımızı ve şahsî rahatımızı ne olursa olsun korumadaki azmimizi tatmin ediyor…Gerçekler bize nâhoş geldiğinde, onları yok sayıveriyoruz. Ama hakikat yakında İfritler gibi tepemize inecek, kendini beğenmişliğimizi ve, sonunda, hayatlarımızı da paramparça edecek.”

(http://truth-out.org/opinion/item/11331-chris-hedges-life-is-sacred)

 

Joe Romm (Ödüllü iklim blogcusu, fizikçi ve yazar): “Eylemsizlik, insanlığın yüzyüze olduğu en büyük tehlikedir. Hareket geçmemek, insanlığın kendini yok etmesi demektir. İklim değişikliği felaketini önlemek için her türlü bedeli ödemek, her türlü yükün altına girmek zorundayız.”

(http://thinkprogress.org/climate/2012/10/14/1009121/science-of-global-warming-impacts-guide/)

 

Tom Engelhardt (ödüllü editör, blogcu, yazar) : Canalıcı nokta şurada: Mali borç, kriz vb’nin aksine gezegen, atmosfer, doğa, fizik pazarlık için masaya oturma niyetinde olmayacaktır. Arjantin ya da hatta ABD bile iflas etse, her zaman bir geri dönüş yolu tasavvur edilebilir. Ama bu gezegende insanlık iflas ederse, o bambaşka bir hikâye işte… İklim değişikliği bir iç ya da dış politika meselesi değil. Meselenin tamamı o. Herşey.”

(http://www.tomdispatch.com/blog/175603/)

 

Bill McKibben: “Bu noktada artık açıkça görülüyor ki, mevcut sistemi kendi araçlarına bırakırsak sistemin değişiklik filan yapacağı yok. Bizim çaba gösterip onu itmemiz lazım … Mümkün olan şeyler arasında siyasi değişim talep edecek büyük halk hareketleri yaratmak da var, yerel düzeyde ne gibi değişimler yaratabileceğimizi düşünmek, yani fosil yakıtlardan sonraki dünyanın kurum ve yapılarını inşa etmek de var. “Ya o, ya o” durumu değil: “hem o, hem o” seçimi var burada.”

(http://www.foodrevolution.org/, özel yazışma)

 

John Robbins (ödüllü yazar, Food Revolution örgütü kurucusu, aktivist): “Kişisel düzeyde de harekete geçmeliyiz, topluluk düzeyinde de; ulusal düzeyde de eylemli olmalıyız, küresel düzeyde de.”

(http://www.foodrevolution.org/, özel yazışma)

 

Bill McKibben: “Sivil itaatsizlikten gözaltına alınıp kodeste 72 saat geçirmek dünyanın sonu değildi. Ama dünyanın sona ermesi, dünyanın sonudur… Doğrudan doğruya fosil yakıt şirketlerini hedef alacağız; onların işletme modelleri gezegenin iklim sistemini yıkmaları demek. Yani, ya biz ya onlar. Biz sağ kalalım derim.”(

(www.progressive.org/bill-mckibben-go-after-outlaw-fossil-fuel-companies)

 

Profesör Gus Speth (Yale Üniversitesi, Vermont Üniversitesi, UNDP): “Sonunda vardığım görüş şudur: Şu anda esas ihtiyacımız olan şey, sokaklara yayılmış devasa bir kitle protesto eylemi – küresel bir Tahrir Meydanı.”

(http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2012/sep/30/50-months-climate-change)

 

Kumi Naidoo: “İnsanları gittikçe artan sayıda sokaklara çıkıp barışçı sivil itaatsizlik eylemlerine katılmaya çağırıyoruz. Eylemin sözden daha çok ses getirdiği sözü doğru ve ne hazin ki, siyasi liderlerimizin bize kulak vermesini sağlayacak tek yol bu gibi görünüyor.”

(http://www.guardian.co.uk/environment/2008/jan/05/activists.ethicalliving)


Tom Weis (aktivist): “Bir zaman gelir, çocuklarımızın geleceği ve Yeryüzündeki tüm canlılar adına direnmek gerekir. O zaman işte burada. O zaman işte şimdi.”

(https://www.commondreams.org/headline/2012/10/16-0)

 

Daryl Hannah (ödüllü oyuncu ve aktivist): “Yanlış anlaşılmasın, ateşin içinden geçiyoruz. Hiçbirşey yapmadan öylece durursak, yanıp kül olacağız. Oysa, birbirimizi ve yaşam destek sistemlerimizi savunma konusundaki etik sorumluluğumuzu kabul edersek ve daha iyi bir gelecek için bıkmadan usanmadan çalışmaya odaklanırsak, o zaman hâlâ hedefe ulaşma şansımız var demektir.”

(http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/oct/17/daryl-hannah-transcanada-keystonexl-pipeline)

 

Dr. Jill Stein (siyasetçi, aktivist, Yeşiller Partisi’nden ABD Başkan Adayı): “Sadece bu yüzyıl içinde 6 derecelik Celsius bir sıcaklık artışına giden yoldayız. Bu, yaşanılır bir durum değil […] Obama ya da Romney’in buradan canlı çıkacağımıza dair herhangi bir önerisi yok. Onların yüzyüze bulunduğumuz ölümcül krizlerden kurtulmak için tek bir çıkış stratejisi de yok. Gerçekten güvenli eyaletler, güvenli bir ülke ve güvenli bir gezegen yaratmak, halk olarak bizim omuzlarımıza düşen bir görev.”

(http://www.truthdig.com/report/item/why_im_voting_green_20121029/)

 

Rebecca Solnit (ödüllü yazar, aktivist):

“Toplum için kamusal alan neyse, yeryüzünde hayat için biyosfer (yaşamküre) de o: içinde bir arada yaşadığımız yerler bunlar; onlara karşı girişilen tasallut ve saldırılar da paralellikler taşıyor. […] Yerleşik medyanın (yanıltma ve saptırma dışında) herşeyden fazla karartmaya ve kıvırtmaya hizmet ettiği bu çağda alternatif medya, sosyal medya, sokak gösterileri ve dostlar arasındaki muhabbet, doğruların sığındığı yerler oluyor: Adları düzeltmeye, adlı adınca telaffuz etmeye başlayacağımız yerler. Konuşmaya başlayalım öyleyse.”

(http://www.tomdispatch.com/post/175610/tomgram%3A_rebecca_solnit,_climate_and_clarity/)

 

Maude Barlow (Mavi Gezegen Projesi kurucusu, ödüllü yazar, aktivist): “Halkımıza ne istemediğimizi söyleme gücümüz olduğunu gösterdiğimiz gibi, neyi istediğimizi de söylemek üzere bir araya geliyoruz. Her yaştan ve her kesimden insanların bir araya gelmesini ve geri basmayacağımızı farketmesini istiyoruz. Ve kazanacağız.”

(http://www.towardfreedom.com/global-news/3010-maude-barlow-i-stand-with-those-who-stand-against-tar-sands-pipelines)

 

Bu derleme ilk olarak acikradyo.com.tr/ de yayınlanmıştır.

Ömer Madra

 

Derleyen: Ömer Madra

(Seyyare-i âliye vak’anüvisi)