Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Fransız şarkıcı Charles Aznavour hayatını kaybetti

Fransız şarkıcı Charles Aznavour 94 yaşında aramızdan ayrıldı.

Aznavour, Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Rusça dillerinde şarkı söylüyordu.

Bugüne kadar 80 ülkede 100 milyonu aşkın plağı satılan Fransız şarkıcı, 60’a yakın filmde rol almıştı. Aznavour 80 yılı aşkın kariyeri boyunca bin 200’ü aşkın şarkı yazdı.

Gerçek adı Shahnour Vaghenag Aznavourian olan ünlü sanatçı anne tarafından İzmirli, baba tarafından Erzurumlu Ermeni bir ailenin çocuğu olarak 22 Mayıs 1924’de Paris’te doğdu. Fransa’da bir göçmen çocuğu olduğunu hep hisseden Aznavour şöhret basamaklarını hızla tırmandı. Dünyaca ünlü şarkıcı, aynı zamanda söz yazarı, oyuncu olarak da kendini ispat etti. Aznavour, Edith Piaf’la tanışmasının ardından ABD ve Avrupa’da birlikte verdikleri konserler neticesinde dünyaca ün kazanmıştı.

Amerikalı aktör Eddie Constantine, Edith Piaf ve Charles Aznavour, 1950 (soldan sağa)

Bir dönemin dünyada en çok ses getiren şarkıcılarından biri olan Aznavour, “La Boheme”, “Hier encore”, “She” ve “Emmenez moi” adlı şarkılarıyla biliniyor.

Aznavour, 1988’de Ermenistan’daki deprem mağdurlarına yardım etmek için “Ermenistan için Aznavour” adlı kendi yardım kuruluşunu  kurmuştu.

Ünlü şarkıcı Türkiye’ye neden gelmediğini 4 yıl önce İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda şu sözlerle açıklamıştı:

“1992’de iki ülke arasında Ankara hükümetince tek taraflı kapatılan sınırın barışla tekrar açılmasını diliyorum. Bu arada Türkiye’den çok konser önerileri aldım ve hâlâ alıyorum. Ancak bana ‘Bakın şimdi bizimle işbirliği yapıyor’ denmesinden çekiniyorum. Ciddiyetle anılmak ve bir oyuna alet olmak istemiyorum. Hele bu yaşta. Eğer soykırım kelimesinden hoşlanmıyorsanız, istediğiniz başka bir kelimeyi seçin; ama gelin bu sorunu artık çözelim.”

 

(The Guardian, AFP, Hürriyet, Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi