Manşet

Exxon’un ‘emisyon azaltma’ planı, şirketin toplamdaki emisyonlarını azaltmasını gerektirmiyor

*Emily Pontecorvo‘nun The Grist için kaleme aldığı yazı Yeşil Gazete tarafından çevrildi. 

ExxonMobil pazartesi günü yeni bir “emisyon azaltma planı” duyurdu. Bu konuda bilmeniz gereken tek bir şey var: Exxon aslında emisyonlarını azaltma sözü vermedi.

ABD’li petrol devi, yatırımcıların şirketin zayıf finansal performansına ve iklim değişikliği konusunda harekete geçememesine yönelik eleştirilerinin ardından, işinin petrol ve doğalgaz bulma ve çıkarmayı içeren kısmı olan yukarı havza operasyonlarının sera gazı yoğunluğunu 2025 itibariyle 2016 seviyesine kıyasla yüzde 20 azaltma sözü verdi.

Ancak Exxon, genel karbon ayak izini yüzde 15 ile 20 oranında azaltma sözü vermiyor. Sadece her bir varil petrolün üretimi sırasında ortaya çıkan sera gazı miktarını azaltacağını söylüyor. Yani eğer Exxon işini büyütmeye ve şu anda yaptığı gibi gittikçe daha fazla petrol bulmaya ve çıkarmaya devam ederse, şirketin genel emisyonlara etkisi de artmaya devam edebilir.

‘Önümüzdeki beş yılda üretimi artırmayı planlıyor’

Finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker‘da Petrol, Doğalgaz ve Madencilik Araştırma Başkanı Andrew Grant, Grist’e yaptığı açıklamada, “Exxon önümüzdeki beş yıl içinde üretimini günde bir milyon varil artırmayı planlıyor” dedi.

Exxon’un taahhüt ettiği tek kesin önlem, 2030 yılına kadar sondaj sırasında atmosfere sızan doğalgazı yakma veya salma uygulaması olan alevlenmeyi ve havalandırmayı ortadan kaldırmak.

Şirketin sera gazı ve iklim değişikliği direktörü Peter Trelenberg, gazetecilerle yaptığı bir telefon görüşmesinde “Yapmaya çalıştığımız şey, kuruluşumuzu emisyonlarda sürekli iyileştirme sağlamak için sorumlu tutabileceğimiz belirli planlar geliştirmek” dedi.

Diğer şirketlerden daha da kötü

Ancak Exon’un “kılıfı” endüstrinin genel normundan da farklı. BP, Shell ve Total bu yıl net emisyonlarının 2050’ye kadar sıfıra indirmeyi taahhüt etti. Üstelik bu şirketler sadece faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltma sorumluluğu üstlenmedi aynı zamanda ürünlerinin yakılması veya “kapsam 3” emisyonları için de sorumluluk üstlendi.

Exxon ise pazartesi günü yaptığı açıklamada önümüzdeki yıl kapsam 3 emisyonlarını kamuya açıklamaya başlayacağını ama bunları azaltma konusunda kontrolü olmadığını belirtti.

Sürdürülebilir yatırım savunuculuğu yürüten kâr amacı gütmeyen Ceres’te Petrol ve Doğalgaz Kıdemli Müdürü Andrew Logan yaptığı açıklamada “Occidental ve ConocoPhillips gibi ABD’li meslektaşlarının bile operasyonel emisyonları için net sıfır hedefler belirledikleri ve ürün emisyonlarını ele almaya kararlı oldukları bir zamanda, Exxon’un bu çabası yetersiz kalıyor” dedi.

‘Güzellik yarışması’

Exxon CEO’su Darren Woods, diğer şirketlerin net sıfır planlarını bir “güzellik yarışması” olarak eleştirmişti ve bu, tamamen yanlış da değil. Hiçbir petrol şirketi net sıfırdaki “net” kelimesinin ne kadar işe yarayacağını netleştirmedi.

Emisyonlarının yüzde kaçını ortadan kaldırmayı planladıklarını ve ne kadarını doğal veya teknolojik karbon yutucularla dengelemeyi beklediklerini de belirtmediler. Ve hepsi kapsam 3 emisyonlarının en azından bir kısmını azaltma sözü vermiş olsalar da bu taahhütler ne kadar ileri gittiklerine göre değişecek.

Değişime yönelik küçük göstergeler

Örneğin Shell, kapsam 3 emisyonlarının karbon yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor, bu da toplamın artmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Öte yandan bu şirketlerin büyük bir değişikliğe hazırlandığına dair küçük göstergeler de var. BP, 2030’de 2019 yılına kıyasla yüzde 40 daha az petrol ve doğalgaz üretmeyi planladıklarını söyledi.  Hem BP, hem de Shell toplam işlerinin sadece küçük bir yüzdesi olsa da yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başladı.

Bloomberg Green’in son raporu ise Exxon’un emisyonlarını yakalama planlarını ertelediğini ve salgın öncesinde toplam emisyonlarını 2025 yılına kadar yüzde 17 artırmayı beklediğini ortaya koydu.

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete