Eurostar, trenleri 2030’a kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalıştırmaya söz verdi

Birleşik Krallık merkezli, Manş Tüneli’ üzerinden Londra, Brüksel, Paris, Lille, Rotterdam ve Amsterdam arasında çalışan yüksek hızlı tren şirketi Eurostar, trenlerini 2030 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalıştırma sözü verdi.

Şirketin salı günü yayımladığı ilk “sürdürülebilirlik raporu”nda ortaya konulan planda, enerji kullanımını azaltma, yenilenebilir enerji kaynağı oluşturma, israfı en aza indirme ve uçmaya daha yeşil bir alternatif olarak tren yolculuğunu teşvik ediliyor. 

Eurostar CEO’su Gwendoline Cazenave, bu on yılın sonunda yenilenebilir enerjiye geçme hedefinin “sektör genelinde değişimi hızlandırmayı” amaçlayan “kasıtlı olarak iddialı bir hedef” olduğunu söyledi.

Eurostar diğer ülkelerden de işbirliği bekliyor

Euronews‘in aktardığına göre, Eurostar, yeni yenilenebilir enerji projelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için düzenleyici destek ve faaliyet gösterdiği ülkelerdeki ortaklarından işbirliği istiyor. Bu kapsamda trenlere güneş enerjisi panellerinin kurulumu konusunda araştırma yapmak üzere Belçika hükümetine ait demiryolu şirketi Infrabel ile görüşmelere başladı.

Şirket ayrıca yakın zamanda faaliyetlerini daha yeşil bir hale getirmek isteyen  büyük işletmeleri bir araya getiren küresel bir kurumsal yenilenebilir enerji girişimi olan RE100 ittifakına da katıldı.

İttifaka katılan ilk demiryolu şirketi olmaktan gurur duyduklarını belirten Cazenave, “Bugün ulaştırma sektörü Avrupa‘daki sera gazı emisyonlarının yüzde 25’ini oluşturuyor ve sürdürülebilir yüksek hızlı demiryolu, Avrupa ikliminin dörtte biri için önemli bir çözüm  dedi. 

Girişim sayesinde Eurostar, aynı hedefe yönelik çalışan 400’den fazla şirketten oluşan bir ağdan yararlanabilecek.

Dört Avrupa ülkesini birbirine bağlayan Eurostar’ın yüksek hızlı demiryolu ağı her yıl Avrupa çapında milyonlarca yolcu taşıyor.

Hollanda‘daki trenler 2017’den bu yana tamamen rüzgar enerjisiyle çalışıyor. Birleşik Krallık’ta ise rüzgar enerjisi, 2023’ten bu yana Eurostar’ın enerji arzının yüzde 40’ını oluşturuyor. 2025 yılına kadar güneş enerjisi varlıklarını devreye sokma planları bu toplamı yüzde 80’e çıkaracak.

Şu anda Londra ile Paris arasında uçak yerine trene binmek , yolcunun emisyonunu yüzde 96 oranında; 66 kg CO2’den 2,4 kg’a düşürebiliyor.

Eurostar’ın diğer ‘yeşil’ planları

Eurostar ayrıca atıkları en aza indirmek ve kaynakları daha verimli kullanmak için döngüselliği ürünlerine entegre ederek çevresel etkisini azaltmayı da hedefliyor. Buna, gemide yemek için sürdürülebilir malzemeler tedarik etmeye devam etmek,   vegan ve vejetaryen seçenekler sunmak da dahil. Şirket ayrıca plastik yiyecek ve içecek ambalajlarını geri dönüştürülebilir ve kompostlanabilir alternatiflerle de  değiştirdi.

Ayrıca hattın Londra ayağında, satılmayan yiyecekler, şehirdeki yerel topluluklara yeniden dağıtan atık azaltma şirketi Olio’ya bağışlanıyor ve her türlü yiyecek atığı, organik gübre veya komposta dönüştürülüyor. 

Sürdürülebilir seyahat ve transferleri teşvik etmek için yerel demiryolu ağları ve havalimanları ile bağlantıyı geliştirmeyi de hedefleyen Eurostar’ın, Hollandalı havayolu KLM ile olan ortaklığı, yolcuların havaalanına gidiş-dönüş hızlı tren bağlantılarını içeren uçak/demiryolu biletlerini rezerve etmelerine olanak tanıyor.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi