EkolojiKentManşetUncategorized

Erdönmez ve Zadrozna’dan İstanbul’un sokak otları

0

İstanbul Üniversitesi Ormancılık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Cihan Erdönmez ve Anna Zadrożna‘nın ”İstanbul’un Sokak Otları” başlıklı makalesi İPA İstanbul Kent Araştırmaları ve Düşünce Dergisi‘nde yayımlandı.

Doğal otsu bitkiler gezegenimizdeki bütün canlıları içeren ana yaşam döngüsünün en temel bileşenlerinden. Biyolojik çeşitlilik potansiyelini arttırmak, su buharlaşmasına ve kaybını önlemek, mikrobiyal toplulukları korumak, arılar ve kelebekler için önemli besin kaynağı olmaktan mutfak kültürünün önemli bir parçası olmaya, aidiyet duygusunun oluşmasına ve kültürel kimliği şekillenmesinde katkı sunmaya kadar önemli birçok ekolojik ve kültürel role sahipler.

Kentin geleceği için büyük öneme sahipler

Ancak giderek sadece insanların mekanı haline gelen kentlerdeki hakim anlayış doğal otsu bitkileri mücadele edilmesi gereken ‘’yabani ot’’ ya da ‘’zararlı ot’’ olarak görüyor. Buna rağmen varlıklarını kentin sızabildikleri tüm alanlarında sürdüren doğal otsu bitkileri korumak ve kentsel yeşil alan planlama çalışmalarını entegre etmek kentin bugünü ve geleceği için büyük öneme sahip.

Kentin sokak otlarını tanımak, hikayelerini öğrenmek için yazıyı buradan  okuyabilirsiniz. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.