Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Endülüs kültürünün temsilcisi Paco de Lucia öldü

Yeni flamenko stilinin öncülerinden İspanyol gitarist, bestec, ve prodüktör  Paco de Lucia hayatını kaybetti. 66 yaşındaki müzisyenin, Meksika’da çocuklarıyla bahçede oynarken kalp krizi geçirdiği belirtildi.

Francisco Sánchez Gómez adıyla doğmuş olan Paco de Lucia, flamenko müziğin alanını genişleterek onu caz ve klasik müzik gibi türlerle de buluşturmuştu.

Paco de Lucia’nın doğum yeri olan Endülüs’teki Algeciras eyaletinde  iki günlük yas ilan edildi. Belediye Başkanı  Jose Ignacio, müzisyenin ölümünü “Endülüs kültürü için tamir edilemez bir kayıp” olarak nitelendirdi.

“Çalmaya başlamadan önce flamenkonun her ritmini biliyordum”

21 Aralık 1947’de doğan Francisco Sanchez Gomez’nın babası Roman kökenli flamenko gitaristi Antonio Sanchez’di. “Lucia’nın çocuğu” sahne ismini annesi Lucia Gomes’in onuruna almıştı. Paco de Lucia çocukluğunu şöyle anlatmıştı: “Babam ve tüm ağabeylerim gitar çalıyordu, bu yüzden gitarı elime almadan önce, konuşmaya başlamadan önce dinliyordum. Çalmaya başlamadan önce flamenkonun her ritmini biliyordum. Müziğin hissini ve anlamını biliyordum, bu yüzden çalmaya başladığımda kulağımdaki sese gittim sadece.”

İlk albümünü 18 yaşında Madrid’de kaydeden Paco de Lucia’nın kariyerinin dönüm noktası şarkıcı Camaron de la Isla’yla tanışması oldu. 1970’lerde birlikte çalışan iki müzisyenin albümleri yeni flamenko hareketine ilham verdi.

2004’te İspanya’nın prestijli ödülü Asturias Sanat Ödülü’nü kazanan Paco de Lucia’ya bu ödül “en evrensel flamenko sanatçısı” olması dolayısıyla verilmişti.

John McLaughlin gibi müzisyenlerle de çalışan Paco de Lucia’nın son stüdyo albümü “Cositas Buenas” 2004 yılında yayınlanmıştı.

(BBC/Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi