Kategoriler: Türkiye

Doğan Güreş öldü

Emekli Orgeneral Doğan Güreş tedavi gördüğü Ankara GATA’da hayatını kaybetti. 88 yaşındaki Doğan Güreş, 6 Aralık 1990 – 30 Ağustos 1994 yılları arasında 21. Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.

Tansu Çiller’in başbakan olduğu dönemde görev yapan Güreş’in görev süresi, o dönemde yeniden uzatılmış ve teamüllere aykırı olduğu için tartışmalara yol açmıştı.

Başbakan Çiller ile ne kadar uyumlu çalıştıklarını anlatmak için, “O tak diye emrediyor, ben şak diye yapıyorum” dedikten sonra kamuoyunda “Tak-şak paşa” olarak anılmaya başlamıştı.

Doğan Güreş’in görev döneminde Sivas ve Başbağlar katliamları yaşandı, Jandarma Genel Komutanı olan Eşref Bitlis uçağının düşmesi sonucu 17 Şubat 1993’te şüpheli şekilde öldü, 993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın Lice’de, DEP Milletvekili Mehmet Sincar Batman’da öldürüldü, Tansu Çiller’in “PKK’yı destekleyenler listesi” açıklaması ardından, 1994 yılının başında Behçet Cantürk, Yusuf Ziya Ekinci, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Namık Erdoğan, Medet Serhat, Faik Candan, Fevzi Arslan, Şahin Arslan, Mecit Baskın öldürüldü.

26 Mart 1994’te TSK’nın Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerini bombalaması sonucu 38 köylü öldürüldü. AİHM’in Türkiye’yi geçtiğimiz yıl mahkum ettiği bu olaya ilişkin Güreş o dönemde, “Uçaklardaki kayışların gevşemesi nedeniyle bombalar yanlışlıkla 38 köylünün üzerine düşmüş” şeklinde açıklama yapmıştı.

(Bianet)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi