Kategoriler: ManşetSivil Toplum

Dersim katliamı 77. yılında anıldı

Dersim’de 4 Mayıs 1937 tarihinde düzenlenen askeri harekatta ölen binlerce kişi, Dersim merkez ve ilçelerde düzenlenen törenlerle anıldı. 500 kişinin kurşuna dizilerek Munzur Çayı’na atıldığı yerde toplanan kalabalık, burada mum yakarak Munzur Çayı’na karanfil attı.

İlk anma, 500 kişinin kurşuna dizildiği ve daha sonra Munzur Suyu’na atıldığı Halbori Kayalıkları’nda yapıldı. Dersim harekatının başladığı 4 Mayıs, Saat 12.00’da Halbori Kayalıkları’nda bir araya gelen ve 1937- 38 olaylarında yaşamını yitirenlerin akrabalarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişi, 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Dersim Katliamının 77. yılında Ankara‘da da eylem vardı. Dersimli Dernek ve platformlar meclise yürüdü. Meclis önünde açıklama yapan Dersimliler, katliama ilişkin gizli belgelerin açıklanmasını istedi.

Dersim katliamının kararının alındığı  4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararı 77. yılında meclise yapılan yürüyüşü Ankara Dersimliler Derneği, Dersim Mağdurları Platformu, Dersim 37/38 Ortak Bellek Platformunun çağrısıyla gerçekleşti.

Kitleye Meclis önünde CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ve HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da destek verdi.

Meclsi önünde platform adına konuşan Yaşar Kılavuz, Almanya’da Hitler’in yaptığı katliam yerlerine daha sonra anıtlar dikildiğini, insanlık müzeleri kurulduğunu, Yahudi Soykırımı ortaokul, lise ve fakültelerde ders kitaplarına konulduğunu hatırlatarak, “Ancak Türkiye’de hâlâ katliam tanınmadı” dedi. Atılacak adımların acıların tekrarlanmaması için önemli olduğuna vurgu yapan Kılavuz, “Dersim’i yok sayanların tavırları hak ve insaniyetle bağdaşmaz” dedi. Tunceli Kanunu ile yapılan tüm yanlışların yeni bir Dersim kanunu çıkarılarak giderilmesi gerektiğini söyleyen Kılavuz, Dersimlilerin taleplerini şöyle sıraladı;

-Dersim’de bir insanlık müzesi kurulsun.
-Katliam yapılan yerlere anıtlar dikilsin.
-Zorla alınıp hizmetçi yapılan kadınların listesi açıklansın.
-Dersim dramı ortaokuldan, fakültelere kadar tarih kitaplarında yerini alsın.
-Dersim ismi geri verilsin.
-TBMM Dilekçe Komisyonundaki yaklaşık iki yüz bin belge hemen açıklansın.
-Seyit Rıza ve birlikte idam edilen Dersim pirlerinin mezar yerleri açıklansın.
– 4 Mayıs ‘kara gün’ olarak anılsın.

(Evrensel / Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi