2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Artçı depremler Urfa’da yıkıma yol açıyor: 18 ölü, 77 yaralı

0
Şanlıurfa

Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 1014’e yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyordu ancak artçıların ardından Kahramanmaraş merkezli yeni bir deprem daha meydana geldi. Son deprem 7,6 büyüklüğünde yaşandı. Sarsıntı birçok ilden hissedildi. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa HDP İl Başkanı Ahmet Atış, “Bugün doğal bir afet var, evet, ama bunun da önlemini daha önceden alabilirlerdi. Bahçelievler‘de üç bina depremden sonra kendiliğinden yıkıldı. Bir deprem daha olursa orası komple gider” dedi.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, saatler önce yaptığı açıklamada depremde 19 binanın yıkıldığını, 18 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 77 kişinin de yaralı olduğunu açıklamıştı. Ancak ikinci depremin ardından bölgedeki son duruma ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

Kentte yapılan arama kurtarma çalışmalarında görev alan, belediye bünyesinde çalışan mühendis Mehmet Yıldıztekin, olay yerinde yaşananları Yeşil Gazete‘ye anlattı:

“Korku içindeyiz. 20’ye yakın bina yıkıldı. Bu sadece orta merkezde, ilçeler hariç. Enkazdan insan çıkarmaya çalışıyoruz. Arama kurtarma ekipleri var. İş makinelerini biz yönetiyoruz. Yağmur var. İkinci depremde, karşımızda bir bina yıkıldı. Epey can kaybı var. Minimum 100-150 kişi olabilir.”

Şanlıurfa

Şanlıurfa HDP İl Başkanı Ahmet Atış ise bölgede hakim olan yıkımı şu sözlerle anlattı:

“Şanlıurfa’da sabah korkunç bir sallantıyla karşılaştık. Gün ağardıkça vahşet ortaya çıktı. 14’e yakın bina yerle bir. Suruç’un köylerinde üç kişi yaşamını yitirdi. Depremden daha çok Birecik ilçemiz etkilendi. Üç blok yerle bir oldu. Şu anda en azından toplumun bize aktardığına duruma göre; enkaz altında 100’e yakın insan var.”

Bir muhalif olarak değil, tamamen objektif bir şekilde değerlendirme yaptığını vurgulayan Atış, “Arama kurtarma çalışmaları çok ama çok yetersiz. Kolonu sadece çembere almalar, normalde sessiz çalışması gereken yerlerde bağırmalar, ihmallerini kapatma telaşı içindeler… Koordinasyonda problem var. AFAD’dan yeterli müdahale yok” dedi.

Şanlıurfa

Atış, vatandaşların AFAD’ın depremden iki buçuk saat sonra olay yerine gelerek müdahaleye ancak başladığını belirttiğini söyledi. Vatandaşların kaygılı ve telaş içinde olduğunu ifade eden Atış, psikolojik yardımın da ihtiyaç dahilinde olduğunu aktardı.

Bölgede sıcak çorba dağıtımları devam ediyor ancak ısınma ve barınma anlamında oldukça ciddi bir ihtiyaç söz konusu.

Atış ayrıca bölgedeki toplanma merkezinin de çevresinin kapatıldığının, vatandaşların bu bölgeye alınmadığının altını çizerek şunları aktardı:

“Bugün doğal bir afet var, evet ama bunun da önlemini daha önceden alabilirlerdi. Bahçelievler‘de üç bina depremden sonra kendiliğinden yıkıldı. Bir deprem daha olursa orası komple gider.”

 AFAD’ın Şanlıurfa’da bulunan toplanma alanlarına dair listesine buradan ulaşabilirsiniz. 

You may also like

Comments

Comments are closed.