Gündem

Danıştay’da Ayasoyfa duruşması sona erdi, karar 15 gün sonra açıklanacak

Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi‘ne açılan davanın duruşması görüldü. Yüksek mahkeme, kararını 15 gün içerisinde açıklayacak.

Yarım saat süren duruşmaya, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği ve Cumhurbaşkanlığı taraf olarak katıldı.

Duruşmada Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği Avukatı Selami Karaman, “Ayasofya Fatih Sultan Mehmet’in şahsi mülküdür. 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile mülkiyet hakkı görmezden gelindi. Bakanlar Kurulu kararının iptalini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşaviri de, “Mahkemenin takdirine sunuyoruz” dedi.

Savcı: Açılması Cumhurbaşkanı’nın takdirinde

Danıştay Savcısı ise o tarih itibariyle işlemin hukuka uygun olduğunu ve Bakanlar Kurulu’nun takdirinde bulunduğunu belirterek, “Şu anda da Ayasofya’nın açılması Cumhurbaşkanın takdirindedir. Dava reddedilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 1934’te alınan Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle 2016’da Danıştay’a dava açmış, karardaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘e ait imzanın da sahte olduğunu ileri sürmüştü.

Bugün duruşma yapılmasını kararlaştıran Danıştay 10. Dairesi, davayı görüştü.  Yasa gereğince Dairenin, aynı gün ya da 15 gün içerisinde kararını açıklaması gerekiyor.