Türkiye

Çocukları panzerle öldüren polise verilen 19 bin TL. ceza ‘kanuna uygun’ bulundu

Şırnak‘ın Silopi ilçesinde bir eve çarpıp yedi yaşındaki Muhammed Yıldırım ile altı yaşındaki Furkan Yıldırım‘ın ölümüne neden olan polis memuru Ö.Y. hakkında verilen 19 bin TL para cezası ile amirine verilen beraat kararına dair yapılan istinaf başvurusu “kanuna uygun” denilerek reddedildi.

Zırhlı araç sürücüsü polis Ö.Y. ve onu görevlendiren amiri M.M. hakkında açılan dava, geçen yılın haziran ayında karara bağlanmıştı. Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, panzer sürücüsü hakkında “taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanması” suçlamasıyla verilen 2 yıl 1 ay hapis cezasını 19 bin TL para cezasına çevirmişti. Mahkeme, polis amiri M.M. hakkında ise beraat kararı vermişti.

Esastan reddedildi

MA‘dan Gökhan Altay ve Mahmut Ruvanas‘ın haberine göre Yıldırım kardeşlerin aile avukatları, dosya savcısı ve Ö.Y.’nin avukatları, kararın bozulması talebiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16’ncı Ceza Dairesi, yapılan itirazları esastan reddetti.

Mahkemenin ret kararında, sanıkların ifadeleri hatırlatılarak, yerel mahkemenin verdiği kararın “kanuna uygun” olduğu savunuldu. Kararda, yerel mahkemenin verdiği karara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Mahkemenin kararında …vicdani kanaatin kesin tutarlı ve çelişmeyen delillere dayandırıldığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığı…”

Bu gerekçelerle sanık Ö.Y.’nin avukatlarının yaptığı “beraat” başvurusu reddedilen kararda, sanık M.M. hakkında verilen beraat kararının da “hukuka uygun” olduğunu belirtildi. 

Dosya Yargıtay’a taşınacak

İstinaf Mahkemesinin verdiği kararı değerlendiren Yıldırım kardeşlerin aile avukatlarından Rojhat Dilsiz, gerçek sorumluların yargılanması ve soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bugüne kadar reddedildiğini anımsattı. Dilsiz, bu durumun “kabul edilemez” olduğunu belirterek, benzer taleplerle dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını aktardı.

Ne olmuştu?

Şırnak, Silopi ilçesinin Karşıyaka Mahallesi‘nde 3 Mayıs 2017’de kullandığı panzerle manevra yaparken bir eve çarpan polis, içeride uyuyan yedi yaşındaki Muhammed Yıldırım ve altı yaşındaki Furkan Yıldırım adlı kardeşlerin ölümüne neden oldu. Panzer, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ilçe binasını korumakla yükümlüydü.

Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı, panzerin de sürücüsü polis Ö.Y. tutuklandı. Ö.Y. ile onu görevlendiren amiri M.M.’ye “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan dava açıldı. 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanık polis Ö.Y. ilk duruşmada tahliye edildi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi