Kategoriler: KadınManşetTürkiye

CHP’den 2021’de kadınlar raporu: Kadınlar, 2021’i kazanımlarını korumaya ayırdı

CHP Denizli Milletvekili ve CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Kazanımları Kaybetmeme ve Hak Mücadelesinin Özneleri: 2021’de Kadınlar Raporu“nu CHP MYK’ya sundu.

CHP’li Karaca konuşmasında, “2022 yılında kadınlar olarak daha umutluyuz çünkü kadın dayanışması, kadın mücadelesini yan yana omuz omuza dayanışarak daha da büyüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Kadınlar 2021’i kazanımlarını korumaya ayırdı’

Gülizar Biçer Karaca, raporun “Umutsuzluğa Kapılırsan Bu Kalabalığı Hatırla” bölümünde CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından 2021 değerlendirmesi yaptı ve 2021’de kadının insan haklarına yönelik her türden saldırıların sürdüğüne dikkat çekti:

‘İktidar mensupları ve Sarayın adamları! güçlerine rıza gösterilmesi için bol propaganda, çokça yalan ve icraatsız bir masalı 2021’de ortaya koymaktan gocunmadı, yüksünmedi, geri durmadı’ deniyor. ‘İktidar mensuplarının geriye götüren girişimlerine ve çoklu hak ihlallerine rağmen kadınlar; aktif özneler olarak 2021 yılını bugüne dek kazanımlarını korumaya ayırdı. 2021’i dayanışma ve toplumsal muhalefet etmenin örneklerini evde, iş yerinde, sokakta, eylemlerde, kampanyalarda, yer alabildikleri ölçüde TV’lerde, platformlarda, sendikalarda, sivil alanlarda, adliye koridorlarında, hapishane parmaklıkları ardında, dijital ortamlarda her ortam ve her fırsatta ortaya koyarak geride bıraktı.”

‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması hak ihlallerini artırdı’

Raporun “2021 Yılında Rapor ve Verilerle Kadınlar İçin Nasıl Geçti?” bölümünde ise yıl içerisinde kadınlarla ilgili yayımlanan rapor veri ve istatistiklerle kadınlar aleyhine eşitsizlikler ve hak gaspları ortaya kondu:

  • OECD raporuna göre, Türkiye’de kadınların yüzde 38’i şiddet mağduru; NG Araştırma raporuna göre, Türkiye’de beş kadından biri fiziksel şiddet görüyor.
  • Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun tuttuğu kadın cinayetleri istatistiğine göre, 2021 yılında en az 367 kadın, erkekler tarafından katledildi.
  • Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2021 Yıllık Veri Raporu’nda yer alan verilere göre ise 2021 yılında erkekler tarafından en az 280 kadın öldürülürken, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
  • Koronavirüs Salgını ve Kadına Yönelik Şiddet / Kasım-Aralık 2020 Raporu’nda Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kendilerinden destek alan kadınların deneyimlerine yer veriyor; şiddetten kurtulmak isteyen kadınların kurumlarla verdiği mücadeleleri göz önüne seriyor.
  • BİSAM araştırmasına göre metal sektöründeki kadınlar, erkeklere göre daha fazla hasta oluyor, dört kadından biri kas ve iskelet hastalıkları çekiyor.
  • Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği’nin 2021’de yayımladığı Salgında Kadın Olmak Araştırması’nın sonuçları, COVID-19 salgını sürecinde kadınların sağlık hizmetlerine erişimde zorlandıklarını, yoksullaştıklarını, ücretsiz bakım emeği yüklerinin dramatik bir şekilde arttığını ve hane içindeki halihazırda salgın öncesinde de çok yaygın bir şekilde var olan şiddetin devam ettiğini gösteriyor. Rapora göre kadınların yüzde 73’ü şiddetin en az birine maruz kaldı.
  • Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nin verilerine göre, hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’si hiç ödenmedi.
  • KA-DER, tartışma programları konuklarının 10’da birinden azının kadın olduğunu, incelenen 2089 programın yüzde 77’sinde hiç kadın konuk olmadığını tespit etti.
  • Devlette kadının yeri yok: Bakanlıklardaki istihdam oranı yüzde 16
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımda çalışan kadınların yüzde 94’ünün sigortasının olmadığını açıkladı.
  • TİHV’e göre 2020 yılında kadınlar ve LGBTİ+’lar tarafından yapılmak istenen en az 18 toplantı ve gösteriye kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu en az 164 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
  • Politeknik’in araştırmasına göre, koronavirüs sürecinde kadın mühendisler, mimarlar, plancılar çalışma hayatında erkek meslektaşlarına göre daha yüksek oranda sorun yaşıyor.
  • DİSK’e bağlı Genel-İş’in hazırladığı rapora göre, kadın işçilerin yüzde 38’inin koronavirüs sürecinde gelirleri düştü.
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve Türkiye’de HPV aşısı Ulusal Aşı Programı’na dahil değil.
  • Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) tarafından mayıs ayında açıklanan rapora göre İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararıyla hak ihlalleri arttı.

Raporun ‘Adaletin Bu Mu Dünya? Cezasızlık Politikalarına Son’ başlığı altında ise yıl içerisinde yargının verdiği “iyi hal” ve “haksız tahrik indirimi” kararlarından örneklerle yargı mercek altına alındı. Gülistan Doku’dan Çilem Doğan’dan İpek Er’e, Pınar Gültekin’den Şebnem Şirin’e yaşam hakkı erkek faillerce sonlandırılan kadın cinayetlerinde yargının işleyişine dikkat çekildi.

Kadınların başarıları hatırlatıldı

“Başarıyı Alkışlamak, İlham Veren Gelişmeler” bölümünde ise 2021’de kurulan Feminist Akademi’den ulusal ve uluslararası ödül alan kadınlara, spordan sanata farklı alanlardaki başarılar paylaşıldı:

Kadınların sadece şiddet ve cinayetle anılması, mağdur, güçsüz, maruz bırakılan konumuna sıkıştırılarak tanımlanması erkek egemen sistemin kodlamalarından biridir. Hayatın her alanında yer alan kadınlar, varlıkları, mücadeleleri ve başarılarıyla anılarak ilham veren özneler olarak alkışlanırsa, diğer kız çocukları ve kadınlar için teşvik edici ve güçlendirici olacaktır. Bu nedenle çok sayıda olmasına rağmen raporumuzda temsili bazı başarı örneklerine yer verdik. Hayatta kalan, görünür olamayan tüm kadınlar adına ödül alan kişi ve kurumları tebrik ediyoruz. Alkışı bol bir yıl dileğiyle…”

‘2022’de çok daha çetin ve derin bir mücadele verilecek’

Gülizar Biçer Karaca, İstanbul Sözleşmesi ve mücadelesine de vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı tek bir imzayla hukuksuzca çıkılmış olması uzun yıllardır süren kadın mücadelesine atılan en ağır darbelerden biri oldu. Ama kadınların mücadelesi, dayanışması İstanbul Sözleşmesi’nden bir geceyarısı çıkılmasıyla daha da güçlendi, daha da kenetlendi. Kadın cinayetleri sonrasında uygulanan iyi hal indirimleri, kadına karşı şiddetin her geçen gün artması ve nafaka konusunda getirilmeye çalışılan düzenlemelerle kadının insan hakları alanında çok daha derin ve çetin bir mücadelenin 2022 yılında verileceğinin açık ve net bir göstergesidir.

2022 yılında kadınlar olarak daha umutluyuz çünkü kadın dayanışması, kadın mücadelesini yan yana omuz omuza dayanışarak daha da büyüyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi, kadının insan hakları alanındaki mücadelesinin zaferle sonuçlanacağı süreci hep birlikte biz kadınlar getireceğiz.”