Kategoriler: İklim KriziManşet

İklim değişikliği can almaya devam ediyor: Burundi’de sel, 19 ölü

Burundi’de sağanak yağışların meydana getirdiği sel ve heyelan sonucu 19 kişi hayatını kaybederken, 14 araç, 7 minibüs ve bir kilise zarar gördü.

Yerel yetkililer, sağanak yağışlar nedeniyle başkent Bujumbura’ya bağlı Gitaza bölgesindeki Kijejete tepesinde heyelan meydana geldiğini açıkladı. Güvenlik güçlerinin, yağışlar nedeniyle taşan Tanganyika gölü yakınındaki Rumonge kentini Bujumbura’ya bağlayan kara yolunu kapattığı, bölgede arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

İçişleri Bakanı Eduard Nduwimana ile Kamu Güvenliği Bakanı Gabriel Nizigam’ın, çalışmaları denetlemek üzere olay yerine geldiği kaydedildi.

Yeşil Gazete olarak ulaştığımız 350.org’un Brundi’de yaşayan üyesinin yaşanan durum ile ilgili aktardığı bilgi şu şekilde;

“Pazar gününden beri devam eden şiddetli yağmur ve toprak kaymaları sonucu en az 19 kişi öldü, kendisinden haber alınamayan pek çok kişi de var.

Yağmurun harekete geçirdiği çamur gölleri 200 evin yanısıra iki okulu ve Muhuta ve Bugarama’da kiliseleride sürükleyerek götürdü. Sele neden olan taşkının yaşandığı Tanganyika gölü, başkent Bujumbura’nın 25 km güneyinde bulunuyor.

Bölgede yaşayanlar kendi imkanları ile kurtarma çalışmalarına başladı. 350.org Brundi ekibi de bu öğleden sonra biraraya gelerek acil müdahale kararı aldı.

Sel suları bölgedeki tüm trafiğin aktığı Bujumbura-Rumonge yolunu da tıkamış durumda.

Ekolojist çevreler geçen yıl aynı bölgede 50 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan iklim değişikliği kaynaklı ölümcül sel felaketine rağmen önlem alınmamış olmasının bu yeni felakete yol açtığı görüşünde.

 

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Burundisel