Doğa Mücadelesi

Bursa’da yapılaşma iddialarına karşı muhalefet birleşti: Şehrin nefes alanı korunmalı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş‘ın geçtiğimiz günlerde Yunuseli Havaalanı‘ndaki bin 400 dönümlük alanın 750 dönümünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na devredildiği açıklamasının ardından karara tepkiler büyüyor.

Yunuseli Platformu adına Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Atmaca, Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan, Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız ve Deva Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz’ün ortak imzasıyla yayınlanan bildiride bölgenin yapılaşmaya açılacağı iddialarına yönelik endişeler dile getirildi.

‘Yunuseli Havaalanı tüm Bursalılarındır’

Açıklamada halkın, siyasi partilerin, meslek kuruluşlarının, STK’ların görüşleri alınmadan bölgenin tahsis edilmesinin son derece yanlış olduğuna dikkat çekildi ve şu açıklamalarda bulunuldu:

Yunuseli Havaalanı’nın arazisi, Bursa halkının maddi manevi katkılarıyla edinilmiştir ve bu yönüyle gerçek sahibi de tüm Bursalılardır.

Dolayısıyla bu arazi üzerinde, Bursalıların görüşleri alınmadan, vatandaşa sorup danışmadan tasarrufta bulunulması doğru değildir.

Kamuya ait devasa bir alanın, milletin sesi ve temsilcisi olan siyasi partilerin, akademik odaların, meslek kuruluşlarının, STK’ların, hemşehri derneklerinin ve kanaat önderlerinin görüşlerinin alınmadan ne olacağı henüz açıklanmayan bir proje için tahsis edilmesi de aynı ölçüde yanlıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kullanımına bırakılan 750 dönümde, yoğun yapılaşma projesinin gerçekleştirileceği iddiası son derece vahimdir. Bursa’nın akciğeri konumunda nadir bölgelerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisi, zaten plansız programsız yoğunluktan ötürü boğulmakta olan bu şehrin nefes alan değeri olarak korunmalı; tamamı yeşil alan olarak Bursa halkının ortak kullanımına açılmalıdır.”

‘Konunun takipçisi olacağız’

Basın açıklamasında konunun sonuna kadar takipçisi olunacağına vurgu yapılırken, karardan vazgeçilmemesi durumunda protesto faaliyetlerinde bulunulacağı kaydedildi:

Oluşturduğumuz geniş katılımlı ‘Yunuseli Platformu’ nezdinde hükümet yetkililerini ve bu şehrin yönetenlerini, testi kırılmadan uyarmayı görev addediyoruz.

Yanlışta ısrar edilmesi halinde, yasal haklarımız doğrultusunda her türlü tepkisel etkinlikleri de içeren bir dizi protesto faaliyetini yürütmeyi de toplumsal sorumluluğumuz gereği gerçekleştirmeye kararlıyız.

Bursa’nın yarınları açısından, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızı da düşünerek, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı özellikle vurguluyoruz.”