DünyaEkolojiKoronavirüs SalgınıManşet

Brezilya’da yerli rezervlerini talan eden yasadışı madenciler, koronavirüs yayıyor

0
Brezilya‘nın Roraima eyaletindeki Yanomami rezervinde yaşayan yerli nüfus, bölgedeki yasadışı altın madencilerinin ve onların taşıdığı Koronavirüs’ün engellenmesini ” talep ettikleri “Madenciler ve Koronavirüs dışarı” başlıklı 439.000 imzalı dilekçeyi Kongre’ye teslim etti.
Ulusal Kongre binası üzerine Ormanın ruhları Yanomami xapiri'nin çizimlerinin yer aldığı bir projeksiyon, yasadışı altın madencilerini Brezilya'nın en büyük yerli Yanomami bölgesinden çıkarmak için bir protesto sırasında görüldü.

Yanomami rezervinden yasadışı altın madencilerinin tahliye edilmesi çağrısı yapan bir protesto sırasında, ormanın ruhları Yanomami xapiri’nin çizimlerinin yer aldığı Brezilya Ulusal Kongre binası projeksiyonu . Fotoğraf: Adriano Machado / Reuters

Geçen ay, yerli dernekler ve kampanyacılar tarafından hazırlanan bir rapor , ağustostan ekim ayına kadar Yanomami bölgesindeki Covid-19 vakalarında % 250’den fazla artış olduğunu kaydetti. Rezervdeki 27.000 kişi arasında 1.202 vaka ve 23 şüpheli Covid-19 ölümü sayıldı.

Ancak hükümet, garimpeiros’ları engellemek yerine, Uraricoera Nehri üzerindeki bir ordu kampını kapattı ve yakındaki maden ocaklarına hiç dokunmadı. Haziran ayında ise 18 gazetecinin eşlik ettiği pahalı bir bakanlık ziyareti düzenlendi. Bu ziyaret için Yanomami kadınlarına makyaj yapıldı, tırnakları boyandı ve batılı kıyafetler giydirildi. Yerli halkı da Covid-19 için kanıtlanmamış bir tedavi olarak belirtilen bir sıtma ilacı olan klorokin dağıtıldı.

Yerli bir Yanomami kadının makyajı 30 Haziran 2020'de Brezilya'nın Roraima eyaletinde Auari'deki 5. Özel Sınır Takımında yapıldı.

Yerli bir Yanomami kadını, hükümet bakanlarının ziyareti öncesinde makyajını yaptırıyor. Fotoğraf: Nelson Almeida / AFP

Kopenawa, “Bu sadece bir klorokin kampanyasıydı” dedi: “Ana garimpeiro madenleri hala çalışıyor.”

Ülkenin federal savcılarının ziyareti soruşturmaya başlamasından sonra medyanın katılımı olmadan ikinci bir sağlık gezisi düzenlendi. 21 Aralık’ta rezervde 1.142 vakanın bulunduğunu ve 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Sağlık bakanlığı, “Doktorlar ve diğer sağlık profesyonelleri Yanomami’nin yerli rezervine götürüldü … Ekipman, testler ve ilaçlar dağıtıldı” açıklamasını yaptı.

Waikás yerli köyünden Ye'kwanas ormanın ortasına kakao ekiyor.

Waikás yerli köyünden Ye’kwanas, çikolata yapmak için kakao çekirdeği yetiştiriyor. Fotoğraf: João Laet / The Guardian.

Yanomami liderleri altının cazibesine karşı alternatifler de yaratmaya çalışıyor. Rezervin doğu tarafında köylüler, kar amacı gütmeyen grup Instituto Socioambiental öncülüğünde organik çukulata üretmek ve nihayetinde sürdürülebilir bir gelir sağlamak için başlatılan bir proje kapsamında bu yıl binlerce kakao fidanı dikti . 1.000 barlık Yanomami çikolatasının ilk satışı tükendi. 20 kg’lık ikinci bir kakao hasadı, onunla 400 bar daha yapmayı planlayan çikolata üreticisi César de Mendes‘e teslim edildi.
Ancak garimpeiros’un bölgeden ayrıldığına dair hiçbir iz bulunmuyor. Yerli liderler ise halkları için endişe ediyor. Ye’kwana kabilesinin Wanasseduume derneğinin başkanı Júlio Ye’kwana, “Yetkililer, yerli halkın doğayı yok etmesine değil, onu korumasına yardım etmelidir. Garimpeiros artıyor, Covid artıyor, devlet yardımı nerede? Hiçbiri yok.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.