Boğaziçi Üniversitesi’nde alternatif mezuniyet töreni

Boğaziçi Üniversitesi‘nde atanmış yönetimin 5 Eylül tarihinde düzenlediği çevrimiçi mezuniyet törenini protesto eden öğrenciler, akademisyenler ve mezun yakınları 8 Eylül’de alternatif mezuniyet töreni yaptı.

Güney Kampüs’teki meydanda düzenlenen törene, 450 mezun, 700’e yakın mezun yakını ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin katıldı.

bianet’in haberine göre saat 16.30’da, 2021 mezunlarının bölüm pankartlarını taşıdıkları yürüyüşle başlayan törende, mezunlar ile akademisyenler, rektörlük binasına sırtlarını döndükleri sembolik bir nöbet tuttu.

Naci İnci’nin imzası olmayan diplomalar

Açılış konuşmalarını tören ekibinden İmran Gökçe Şahin ve Doruk Tunaoğlu yaptı. Daha sonra Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan, atanmış yönetimin yaz okulu ve güz dönemindeki derslerini onaylamadığı Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Görevlisi Feyzi Erçin ve atanmış rektör Naci İnci’nin 16 Temmuz 2021’de rektör vekili iken görevine son verdiği Öğretim Görevlisi Can Candan, 2009 Mezunu Zeynep Akçakaya ve bu yıl mezun olan öğrenciler Bilge Özmen ve Buse Giledereli konuştu.

Tören üzerinde Naci İnci’nin imzası olmayan, öğrencilerin “direniş diploması” olarak adlandırdıkları diplomaların dağıtılması ve keplerin atılmasıyla sonlandı.

Fotoğraf: Ahmet Emre

Can Candan: Siz o diplomayı hakettiniz

Can Candan konuşmasında “Diplomanızdaki imzayı kafaya takmayın sakın. Unutmayın, siz o diplomayı hak ettiniz ve o diplomayı size biz verdik. Hayatta karşımıza ne çıkacağı belli olmuyor. Güzelliği de burada. Sürekli bir öğrenme süreci. Sürprizleri de bol. 34 yıl önce taze bir lise mezunu olarak kayıt sırasına girdiğim bu kampüste 34 yıl sonra bu sefer 14 yıllık bir Boğaziçi hocası olarak bugün burada sizlerin düzenlediği bu mezuniyet töreninde, sizlere hitap etme onuruna erişeceğimi hayal bile edemezdim” ifadelerini kullandı.

Bu törenin hayatının önemli anıları arasında yerini alacağını belirten Candan, “Size çok teşekkür ediyorum bu güzel hediyeniz için. Ve sizleri can-ı gönülden tebrik ediyorum. Yolunuz açık, her şey gönlünüzce olsun! İyi ki varsınız, iyi ki birlikteyiz. Sizi çok seviyorum” dedi.

‘Sizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağım’

Akademisyen Feyzi Erçin ise “Bugün canımız okulumuzdan online kaydedilmiş, sahte bir tören ile değil de kendi iradenize sahip çıkarak burada, çimlerde mezun olabiliyorsanız sebebi bunu yapabileceğinize inanmanız. Bu, yapabileceklerinizin sadece bir başlangıcı. Hepinizi çok seviyorum” dedi.

Sadece sevginin de yetmediğini belirten Erçin, “Öncesinde kavga etmek gerekiyor. ‘Bitmedi daha sürüyor o kavga. Ve sürecek! Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!’ Yolunuz açık olsun, sizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağım” ifadelerine yer verdi.

‘Kayyıma kayyım demeye devam edeceğiz’

Ayfer Bartu Candan da konuşmasında “Barış Akademisyenleri bir kıyıma uğradı ve üniversitelerden atıldı. Ancak ne barış hayalinden ne de üniversitelere geri dönme hayallerinden vazgeçmedi, imkansızda ısrar etmekteler. Ve bir gün üniversitelerine geri dönecekler, aynı Can ve Feyzi hocalar gibi” dedi.

Konuşmasının devamında “Bizler bu geleneğin, bu mirasın, bu ilham kaynaklarının takipçileriyiz. İmkansızda ısrar ederek hayatı mümkün kılmaya çalışan bir miras. 2 Ocak’tan itibaren imkânsız görünende ısrar ettik, kayyıma kayyım dedik, tabelasını astık, kabul etmedik, direndik ve direniyoruz. Ne hocalarımızdan ne CİTÖK’ten ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne de üniversitemizden vazgeçmeyeceğiz ve o güne kadar da kayyıma kayyım demeye devam edeceğiz. Bu üniversiteyi bedeli ne olursa olsun savunacağız. Boyun eğmeyeceğiz. Sizler de var olun, yolunuz açık olsun, çok güzelsiniz ve birlikte çok güzeliz: İşini hakkıyla yapan, mütevazı, zarif, başarılı ve güleç insanlar. Diğerlerine de dert olsun!” ifadelerini kullandı.

‘Burası bizim yuvamız’

Bu yıl mezun olan öğrencilerde Buse Giledereli konuşmasında “Boğaziçi Üniversitesi sadece eğitimimizi aldığımız bir kurum değil; burası bizim yuvamız… Bizler senelerimizi geçirdik Boğaziçi’nde. Evet, birer Boğaziçi mezunuyuz bugünden itibaren. Eminim ki bizden sonra adımlarını buraya yeni atacak olan arkadaşlarımız bizim öğrendiklerimizi sahiplenip daha da renklendirecekler. Bizlerse onlara destek olacağız; evimizin yokuşundan sallanarak inecek ve ‘Döndüm işte’ diyeceğiz” dedi.

Giledereli konuşmasının devamında “O güne kadar hem romanlarda hem de hayatlarımızda karşımıza çıkan gerçek canavara karşı direneceğiz, buna tüm kalbimle inanıyorum. Çok sevdiğim arkadaşımın bana aylar öncesinde mutlu bir anımızda da dediği gibi: ‘Tanışmamızı sağlayan adaletsiz ve acımasız düzeni sevgimizle devireceğiz.’ Ve sen Boğaziçili, asla yalnız yürümeyeceksin” ifadelerine yer verdi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi